Hoogsensitief,  Onzeker zijn

3 redenen waarom je moeite kunt hebben om hsp te zijn

In deze blog wil ik drie redenen met je delen waarom je moeite zou kunnen hebben om een hoogsensitief persoon (hsp) te zijn.

 1. Je kent/erkent jezelf nog niet goed genoeg
 2. Je niet weet hoe in je eigen energie kunt blijven
 3. Je hebt bepaalde oordelen

Uit onderzoek van Elaine Aron, wetenschapper die in de jaren 90 de term hoogsensitiviteit in het leven heeft geroepen, werd bekend dat ongeveer 15-20% van de bevolking hoogsensitief is. Persoonlijk vermoed ik dat dit inmiddels een ander percentage kan zijn, maar dat weet ik natuurlijk niet zeker.

Het kan voor sommigen een worsteling zijn om met hun hoogsensitiviteit om te gaan. Als je er vanuit gaat dat 20% hoogsensitief is en 80% niet hoogsensitief, dan is het niet gek dat je als hoogsensitief persoon de neiging hebt om je aan de 80% niet-hoogsensitieven aan te passen. Omdat de meerderheid dit niet is, bepaalde verwachtingen van je hebben en jij je anders voelt. 

Misschien worden sommige aspecten van je hoogsensitiviteit niet gewaardeerd door niet-hoogsensitieven. Zoals dat je snel huilt, vaak moe bent, langzamer informatie of andere dingen verwerkt, minder goed tegen drukte kunt. Daardoor kun je je machteloos en je niet begrepen voelen. Velen kunnen zich zelfs schamen voor hun gevoeligheid en durven niet zichzelf te zijn.

Daardoor ontstaat bij hoogsensitieve personen al gauw dat ze streng voor zichzelf zijn. Misschien ook wel omdat de maatschappij een bepaalde verwachting van hen heeft in deze gehaaste wereld en cultuur, waarbij de mannelijke energie nog vrij veel heerst (verbinden vanuit het hoofd en minder vanuit gevoel/hart). Wel zie ik heel duidelijk dat hier verandering in aan het ontstaan is, met name in deze coronatijd.

Indien je moeite hebt om volledig je hoogsensitiviteit te omarmen en hiermee om te gaan, dan kan het zijn dat je met onder andere één van deze 3 punten te maken hebt:

Je kent / erkent jezelf nog niet goed genoeg

Wanneer je een gevoelig persoon bent, meer dan de gemiddelde persoon, dan kan jijzelf of anderen dit als een zwakte zien. Dit is natuurlijk grote onzin, want jij bent precies gemaakt zoals het bedoeld is. Jij bent jij, en ik ben ik. We mogen allemaal zijn wie we WERKELIJK zijn. 

Het is natuurlijk niet voor niets dat je gevoelig bent. Weet jij al wat het doel is van jouw gevoeligheid? Wat kun je er allemaal mee? Het is niet voor niets aan jou gegeven. Het mag er volledig zijn en je hoeft jezelf hiervoor helemaal niet af te straffen. En jezelf hiervoor ook niet af te wijzen. Zelfafwijzing is helemaal niet liefdevol. 

Indien je moeite hiermee hebt, dan is dat misschien juist je les. Je gevoeligheid omarmen, hier liefdevol naar kijken en accepteren zoals je bent. Je hebt een bijzondere gave die de meesten juist niet hebben. Als je een ander hoogsensitief persoon zou tegenkomen, dan zul je dat juist wellicht fijn vinden, want je kunt de herkenning in anderen vinden. Dat is dus juist iets om trots op te zijn! Dus ken en erken jezelf. Je mag helemaal zijn wie je bent. 

Om dit te kunnen doen, moet je eerst weten wie je bent en hier ook voor gaan staan. Je mag je ruimte innemen en het groter plaatje van je gevoeligheid zien. Je kunt zoveel moois in jouw leven ervaren en in andermans leven brengen met jouw mooie eigenschap! 

Jij kunt met deze eigenschap anderen heel goed aanvoelen en helpen. Je weet vaak haarfijn wat er gedaan moet worden en je brengt harmonie in de samenleving. Jij bent dus nodig!

Door liefdevol en positief naar jezelf te kijken, kun je veel meer in je kracht komen te staan. Met andere woorden: word wie je bent en ben wie je bent. Vervolgens is de volgende stap om te leren hoe je ermee om kunt gaan.

Je niet weet hoe in je eigen energie kunt blijven

Hoe je ermee kunt omgaan ligt natuurlijk aan verschillende factoren. Bij iedereen is dit persoonlijk, want niet iedereen loopt tegen hetzelfde aan.

Wat wel grotendeels terugkomt, is dat hoogsensitieve personen niet altijd bewust hun eigen energie kennen. Dat je je eigen energie kunt onderscheiden met die van een ander. Dat betekent dat je goed in verbinding met jezelf dient te zien en jezelf en jouw energie dus ook goed moet kennen.

Wanneer je in verbinding met jezelf bent, ben je bewust van je eigen energie en gevoelens. Je richt je dus niet alleen naar buiten (anderen), maar naar binnen (jezelf). Je kunt het ook wel noemen als op je eigen energie intunen en daarmee verbonden zijn. 

Wanneer je dan met een ander praat, ben je vanuit verbinding met jezelf, ook verbonden met de ander. Het is de kunst om niet helemaal uit verbinding met jezelf te gaan en alleen ingetuned te zijn op de ander. Dat kan er juist voor zorgen dat je leeg loopt in energie.

Je kunt dan bewust je eigen energie en grenzen goed bewaken en sturen. Dat is vaak een valkuil bij hsp’ers. Dat ze zich helemaal intunen op de ander, dus gericht zijn op de ander en alle antennes naar buiten zijn gericht. Juist omdat ze zo goed een ander aanvoelen, meeleven en weten wat een ander nodig heeft. 

Hierdoor kun je ook weer gemakkelijker de energie van een ander overnemen. Wanneer dit gebeurt, kun je je ongewenst je niet prettig voelen, hier moeilijk vanaf komen of niet begrijpen waar het vandaan komt.

Wanneer jij jouw licht hebt gevonden en in jouw licht staat, zul je veel meer aankunnen. Je kent jouw donkere kant en jouw licht. Wanneer je bewust in je licht gaat staan, kun je anderen hierin meenemen. Zorg ervoor dat jouw licht blijft branden en niet gaat doven, door ingetuned te zijn op jouw licht en jouw energie. 

En deel vanuit deze frequentie de verbinding met anderen. Dat zal een groot verschil gaan uitmaken. Ook kun je hierbij energetische oefeningen doen, waarbij je jouw focus en energie bewust een richting geeft. Zoals beschermingsoefeningen in de vorm van meditaties, zoals goed gronden en het bekende gouden beschermingsrand of gouden ei om je heen visualiseren. 

Visualiseren werkt versterkend. Jouw hersenen maken hierbij geen onderscheid of iets echt/fysiek is of niet. Door hier bewust mee te oefenen, kun je kijken wat voor jou werkt en wat niet. Je kunt op youtube genoeg meditaties vinden om uit te proberen.

Je hebt bepaalde oordelen

Het kan zijn dat wanneer je je verbindt met een ander, dat je bepaalde oordelen hebt, waardoor je gevoeligheid extra wordt geprikkeld en je ook sneller emoties kunt ervaren. Het heeft dan vaak te maken met het oordeel dat je over jezelf, een ander, of een situatie/iets hebt. 

Wanneer je probeert om niet te oordelen, zal iets je minder raken. Natuurlijk mag iets je wel raken en mag je emoties hebben. Het is ook niet de bedoeling deze weg te schuiven! 

Maar weet dat jouw oordeel over iets jouw energie enorm kan beïnvloeden. Het is tenslotte jouw perspectief, jouw waarheid, jouw oordeel. En dat hoeft niet per se voor een ander ook zo te zijn of de waarheid te zijn. 

Een situatie IS. Alles mag er ZIJN. Je kunt altijd meeleven met een ander en steun bieden. Weet dat je dit ook bij een ander mag laten en dit niet bij jou hoort. 

Nog even een zijtak: je kunt natuurlijk wel vanuit jouw perspectief je mening uiten. Hier houd je het bij jezelf, zonder per se te wijzen naar een ander/iets anders.

Als je bijvoorbeeld moeite hebt om negativiteit te verdragen, verdriet van een ander te zien etc, weet dat het juist kan komen door het oordeel dat jij hierover hebt. Bij negativiteit kun je bijvoorbeeld liefde sturen. Bij verdriet, kun je het er laten zijn en liefdevol naar emoties kijken. Misschien mag je juist er iets van leren. 

Iets dat in jouw ogen slecht of vervelend is, is ook een oordeel. Als je dus merkt dat je hier intens en gevoelig op reageert, dan kun je eens bij jezelf kijken welk oordeel hier bij jou achter zit en wat in de diepere onderlaag zit. Misschien is er wel iets dat je hierin mag helen.

Sta in jouw licht, juist ook voor de ander. Dat is waar jij jezelf en een ander het meest mee kunt helpen voor ieder zijn hoogste goed. Bewust en onbewust! Je kunt altijd een mening geven vanuit jouw perspectief.

Wees hierin ook zuiver. Niet oordelen kan hierin dus enorm helpen. Ik ben van mening dat oordelen wel nodig is om je eigen grenzen te stellen en een oordeel over iets te kunnen vormen zodat je weet wat je wel en niet wilt om bijvoorbeeld keuzes te maken. Iets voor jezelf beoordelen, zodat je er iets mee kunt.

Maar wees altijd bewust dat dit jouw oordeel is en dit niet per se ook zo voor een ander hoeft te zijn. Dat je een ander zijn mening, situatie, keuze of wat dan ook kunt accepteren en loslaten.  

Het kan ook zijn dat je een oordeel hebt over dat anderen jou niet begrijpen en dat vanuit die machteloosheid, dit jou heel veel energie en emoties kost. Weet dat dit oordeel hierover ook jouw energie beïnvloed. Het maakt dan dat jouw oordeel hierover, jezelf en een ander blokkeert in vrijheid. 

Het is hierbij dus heel belangrijk dat jij mag zijn van jezelf wie jij bent en dat een ander dat ook mag. En dat een ander niet de macht over jou heeft, maar die heb jij zelf!

Jij hebt de macht in jouw handen en over jouw leven. Laat dit zeker niet door een ander of een ander zijn mening of gedrag beheersen. Je hoeft een ander niet te dwingen jou te begrijpen (jouw oordeel), net als dat een ander niet van jou iets kan dwingen wat je niet kunt zijn. 

Laat hierbij ook het oordeel los en laat het bij de ander. Het is niet altijd nodig dat een ander jou niet begrijpt, als jij jezelf maar begrijpt! 

Veel liefs
Deniz

Indien je hulp nodig hebt om onder andere met jouw hoogsensitiviteit om te gaan, dan kun je altijd contact met mij opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek. Klik op de onderstaande link voor meer informatie. 

4 reacties

 • Yurian

  Hoi Deniz,

  Ik denk dat een oordeel bewust gebeurt, je hebt er over nagedacht of een mening komt bij je naar boven waar je het eens over bent.

  Ik ken situaties die mijn emoties overweldigen, ze zijn er voordat ik er een oordeel over kan geven. Achteraf kan ik dit beoordelen maar op het eigenlijke moment niet. De intentie en snelheid maakt het enorm moeilijk om ze direct af te remmen.

  Door de jaren heen heb ik mijzelf goed leren kennen waardoor ik bepaalde situaties kan inschatten, een oordeel geven dus, en kiezen of ik er deel van wil uitmaken. Dit heeft mijn leven heel veel beter gemaakt en voel me zeer gelukkig en dankbaar

  Liefs
  Yurian

  • Deniz

   Hoi Yurian, mooie reactie en dank je wel hiervoor. Ik snap wel wat je bedoelt en ik denk dat wat je schrijft er ook ligt aan welke situatie je dit koppelt en wat dan passend is. Ik denk dat het een reis en proces is over het oordelen/niet oordelen en hoe je ermee kunt omgaan. Een bewustwordingsproces, helingsproces en besef dat alles er mag zijn. Emoties mogen er zijn en zullen er blijven zijn. Ik merk zelf namelijk dat wanneer ik alles er laat zijn (niet probeer te oordelen) dat ik dan anders reageer, dan wanneer oordeel. Bijvoorbeeld tijdens coaching is het heel belangrijk om niet te oordelen, want dit zijn juist spiegels voor mij. Maar dat beoordelen wel nodig is om te weten wat je wel en niet wilt en richting aan je leven te geven. Dus Interessant onderwerp om het vanuit verschillende hoeken te bekijken! Ben het sowieso met je eens dat het nodig is om te beoordelen, zodat je stappen kunt zetten of keuzes kunt maken. Zoals jij zegt dat je ergens deel van wil uitmaken of niet. Heel mooi om te lezen dat je je gelukkig en dankbaar voelt! Dat maakt mij ook weer blij:)
   Liefs!

 • Tonny

  Whaaaa hoe herkenbaar stuk weer.
  Grappig ook om te lezen. Ik bedenk me net, na een halve eeuw strijd, ontkennen wie ik ben, aanpassen aan alles en iedereen, dat ik best op de goede weg ben om mezelf te worden. Het enige dat ik nog mag oplossen is het stukje zijn. Weer in vertrouwen terugkeren naar mijn lijf. Want door pijn en verdriet had ik er voor gekozen om niet meer in mijn lichaam te willen verblijven, maar er naast. Dat was makkelijker om de pijn maar niet te hoeven voelen. Nu ik weet en begrijp dat juist de eerste chakra, het “zijn” chakra is en dat hier alles creatie kracht doorheen mag stromen, snap ik des te meer waarom er nog gebieden in mijn leven nog niet volledig stromen. Ik wijs mezelf nog steeds af. Sinds ik weet wat een hsp’er is, ga ik mijzelf steeds beter begrijpen. En ook dat ik niet vreemd ben. Of eenzaam. Ik ben precies waar ik moet zijn. Niet afgewezen, maar daar waar ik het meest tot mijn recht kom. Dit inzicht kreeg ik tijdens mijn opleiding tot sjamanistisch healer. Hoe meer ik lees en met gelijkgestemden om ga, leer ik hoe ik van origine zou mogen zijn. Met al mijn positieve en negatieve kanten. Want vanuit de Feng Shui leerde ik dat Yin en Yang onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het één kan niet zonder de ander. En als ik terugkijk naar mijn leven is dat precies wat er gebeurd. Als je leert wat je niet wilt, dan weet je wat je wel wilt en visa versa. Tegenwoordig ben ik mij ook bewust over de eigen stuurkracht van je leven. Dat wat je aandacht geeft groeit. Indien je dus iets wilt manifesteren in je leven, mag je dus aandacht geven. Ik ben blij met mijn levenslessen als hspér. Nu nog aan het laatste stukje werken, leren van jezelf te houden, jezelf te waarderen en jezelf op waarde in te schatten. Gewoon omdat jij jij bent. Goed zoals je bent.

  • Deniz

   Wauw wat een prachtige reactie Tonny! En wat een mooie reis zoals je het beschrijft. Zoals ik het lees ben je in ieder geval erg bewust van de fases en waar je nu in zit waar nog groei in zit. Herkenbaar dat sinds je weet wat een hsp’er is dat je jezelf beter begrijpt (zo ging dat bij mij ook:)). Leuk dat je de opleiding tot sjamanistische healer hebt gedaan/doet. Mooie vergelijking maak je over de positieve en negatieve kanten. We hebben deze inderdaad nodig, het kan niet zonder elkaar. Geniet van de reis en het laatste stukje! Liefs!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *