Reviews

Review boek: Ikigai

Dit boek Ikigai sprak mij alleen al aan om de mooie kaft! Ik ben namelijk gek op bloesem. Het is gewoon een heel mooi boek om te zien.

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in hoe Japanners leven. Ooit las ik hier een stukje over in het boek: De voedselzandloper. Daar begon het al.

Toen ik las dat dit boek ging over onder andere hoe het komt dat zij zo oud worden, dacht ik: Dit moet ik lezen!

Lees hieronder mijn review over het boek Ikigai.

 

Wie zijn de schrijvers: Francesc Miralles & Héctor Garcia

Francesc Miralles is geboren in 1968 en komt uit Spanje (Barcelona). Miralles heeft literatuurwetenschap aan de Universiteit in Spanje gevolgd.

Vervolgens is hij als vertaler van spirituele boeken aan de slag gegaan en later werd hij redacteur van een uitgeverij.

Ook heeft Miralles een tijdje de wereld rondgereisd en in Kroatië en Slovenië gewoond waar hij de Balkanoorlogen (in Slovenië) heeft meegemaakt.

Miralles wilde niet meer voor een bedrijf werken en is uiteindelijk zelf boeken gaan schrijven. Hij schrijft over spirituele onderwerpen.

 

Héctor Garcia is geboren in 1981 en komt uit Spanje. Hij werkte voorheen als software-engineer in Zwitserland.

Garcia schrijft graag over de Japanse cultuur en houdt van fotograferen. De schrijver woont sinds 2004 in Japan.

Waar gaat het boek Ikigai over

Ikigai betekent: je reden van bestaan; iets dat een grote passie in je leven is waardoor jij een tevreden, gelukkig gevoel krijgt en je leven een betekenis krijgt.

In dit boek krijg je sleutels uit de Japanse filosofie hoe je lang gezond kunt zijn, zowel lichamelijk als geestelijk.

De schrijvers vertrekken naar een eiland van Japan: Okinawa, waar de meeste gezonde en actieve honderdjarigen bestaan van de hele wereld.

Wat opvallend is, is dat de Japaners van het eiland Ikinawa niet met pensioen gaan. Zij blijven het werk doen dat zij leuk vinden, zodat ze fit en actief blijven en om bezig te blijven met hun passie. Natuurlijk wel zolang het hun gezondheid toelaat.

Je ziet dus weinig ouderen zitten en niets doen. Ook zijn ze elke dag omringt door vrienden en familie om fijn samen te zijn. Het elke dag met hun belangrijkste vrienden en familie zijn, houdt hen levendig en jong, omdat het hen elke dag gelukkig maakt.

In het boek wordt ook ingegaan op hun voedingspatroon, dus wat en hoeveel zij eten. Ook wordt er ingegaan op welke bewegingsoefeningen worden gedaan en welke sporten populair zijn.

Spiritualiteit is ook enorm belangrijk voor Japanners. Je leest dus ook welke gedachtegang zij hebben en wat hun rituelen zijn.

Een Japans gezegde: “Alleen wie bezig blijft, wil honderd worden”.

Prijs / kwaliteit verhouding

Het boek Ikigai kost 15 euro en dat vind ik een passende prijs voor hetgeen dat je meekrijgt. Daar heb ik verder niet zoveel op aan te merken.

Aanvullende informatie over het boek

Het boek telt 190 pagina’s. Heel af en toe vind je een afbeelding van bijvoorbeeld een statistiek of van bewegingsoefeningen, maar verder niet veel.

Het boek is in november 2016 uitgebracht.

Er is een tweede deel van dit boek te koop, namelijk: ‘Vind je Ikigai’. Dat boek heb ik ook, maar moet ik nog lezen (komt ook een review van).

Wat vind ik van het boek

Het boek Ikigai is een aanrader en een eyeopener, omdat we veel dingen op de automatische piloot doen.

Wil jij weten hoe de Japanners leven en met elkaar omgaan? Of wil je weten wat je zelf kunt veranderen en aanpassen?

Misschien wil je de kwaliteit van je leven verbeteren en oud worden? Dan kun je van dit boek zeker wat leren.

Het is erg makkelijk om te lezen, geen moeilijke dingen of gedoe. Alles wordt heel goed en duidelijk uitgelegd.

Voor mij soms misschien iets te duidelijk, maar misschien komt dat ook omdat ik over deze onderwerpen al veel weet.

Het werd wel weer afgewisseld met hele interessante dingen!

Ik heb er wel wat van geleerd en het boek zorgde ervoor dat ik weer even bewust werd van hoe ik dingen doe en sommige dingen weer even aan moet pakken. Sommige dingen waren voor mij nieuw die ik erg leerzaam vond.

Ik ben wel blij dat ik het heb gelezen omdat ik er zeker iets aan heb gehad. Vooral over de manier van leven, daar kunnen we iets van leren!

Conclusie

Je kunt leren over de Japanse cultuur, waarom je Ikigai zo belangrijk is en hoe het komt dat zij zo oud worden. Hun levensstijl kun je zelf ook toepassen en dingen in je dagelijkse leven aanpassen.

Je wordt weer even bewust van hoe je dingen doet en eigenlijk wil doen. Dingen zullen je verassen en sommige dingen misschien helemaal ook niet. Dat ligt er aan hoeveel je al weet over voeding, bewegen, cultuur etc.

Dit boek is zeker goed en leuk om een keer gelezen te hebben. Ik zou zelf nu ook graag een keer naar Okinawa willen reizen! (serieuze plannen!)

Het boek bestellen?

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar dit boek? Je kunt het boek heel eenvoudig hier bestellen, bij bol.com.

Als je het op maandag tot en met vrijdag vóór 12.00 uur bestelt, dan heb je het vandaag nog in huis! Wanneer je het voor 23:59 uur bestelt, dan is het morgen in huis.

Alvast heel veel leesplezier!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *