Burn out,  Slaapproblemen,  Stressklachten,  Waardevolle tips

Belangrijke tips en info over slaapproblemen

Oke, het is nu 22.30 uur; een mooie tijd om naar bed te gaan.
Ow jeej, het is al anderhalf uur verder en ik ben nog steeds niet in slaap gevallen…
Nu MOET ik echt in slaap vallen!!
Shit! Het is 4.00 uur, waarom word ik nu opeens wakker???
Oh nee.. ik slaap maar niet en ik moet over 2 uur al opstaan!!
Nu moet ik echt mijn slaapproblemen oplossen!

Met als gevolg: gebroken opstaan, concentratie van nul procent en super geïrriteerd op het werk! Is dit ook herkenbaar voor jou?

Wil jij ook jouw slaapproblemen oplossen? Lees verder voor tips en info over slapeloosheid.

Mijn ervaring met slapeloosheid

Ik weet dat wanneer ik gestrest ben, dat ik dan niet goed slaap. In een periode van een aantal maanden, heb ik veel stress opgebouwd met als gevolg dat ik overspannen ben geraakt. Het slecht slapen was voor mij echt een hel, aangezien ik altijd veel slaap en rust nodig heb.

Door stress, nog van alles moeten doen en ook nog eens niet kunnen slapen, raakte ik toch zó gesloopt! Zelfs toen ik thuis zat en een aantal weken rust kreeg van mijn werkgever, kon ik nog steeds niet slapen en dit belemmerde deels mijn herstel. Ik merkte wel, dat hoe langer ik rust had, dat ik beter kon slapen. Maar mijn slaapproblemen ècht oplossen… dat lukte maar niet!

Ik lag vóór 00.00 uur in bed, sliep minimaal 2 uur in en werd altijd ’s nachts wakker met als gevolg weer uren (2 tot 4 uur) wakker te liggen. Vervolgens ging de wekker van mijn partner om 6.30 uur af en sliep ik weer standaard 2 uur niet.

Omdat ik zo gebroken was van mijn nacht, sliep ik vervolgens rond 08.30 uur weer tot 11.00 / 12.00 uur. Door de vele bomen zag ik het bos niet meer. Mijn slaapproblemen oplossen kon ik gewoon niet en zo ben ik begonnen met een cursus Mindfulness en een cursus om beter te kunnen slapen. Deze cursussen hebben mij echt gered!

In dit artikel zal ik je vertellen wat ik heb geleerd en geef ik je tips die mij hebben geholpen!

Wanneer is er sprake van slapeloosheid

Symptomen slaapeloosheid

Slapeloosheid is een slaapstoornis waarbij je minimaal drie keer per week erg slecht slaapt. Vaak is het stressgerelateerd, maar het kan ook zijn door je partner die snurkt of andere zaken. Ook kan een slaapprobleem chronisch worden.

Het is vaak erg frustrerend om niet goed te kunnen slapen. Door slapeloosheid is men (extreem) vermoeid en neemt de druk door slaapproblemen nóg meer toe.
Bij slapeloosheid is er sprake van de volgende symptomen:

  • Moeilijk in slaap kunnen vallen
  • ’s Nachts vaak wakker worden
  • Uren wakker liggen
  • Vroeg wakker worden
  • Vermoeid maar toch niet kunnen slapen

Oorzaken slapeloosheid

Het is normaal om ’s nachts twee of drie keer (of vaker) wakker te worden en weer in slaap te vallen. Echter, wanneer dit vaak voorkomt en/of je valt niet gelijk in slaap, dan wordt het wel een slaapprobleem en kun je de volgende dag minder goed functioneren.

Onbewust zijn er veel oorzaken die het slapen kunnen belemmeren. Door hierop te letten, kun je misschien zelf je slaapproblemen oplossen.
De volgende oorzaken van slapeloosheid kunnen zijn:

  • Stress
  • Depressie
  • Angsten
  • Spanningen
  • Piekeren
  • Koffie en andere dranken/voeding met stimulerende middelen, zoals thee (theïne), Cola, energiedranken, chocola
  • Alcoholgebruik
  • Teveel afleiding door telefoon en televisie én een te licht beeld
  • Overgang
  • Slaapapneu
  • Teveel licht in de kamer
  • Te warme temperatuur in de slaapkamer (boven 17/18 graden)
  • ’s Nachts vaak naar de toilet moeten
  • Op onregelmatige tijden slapen
  • Sporten of actief zijn later in de avond

Klachten door slapeloosheid

Slapeloosheid is voor velen een groot probleem. Het opstaan is altijd zwaar en je ziet tegen de dag op. Alles kost meer energie en je stemming wisselt door de dag heen. Wanneer je thuis komt of bent, wil je het liefst tussendoor slapen.

De volgende klachten kunnen bij slapeloosheid optreden:

  • (Extreme) vermoeidheid
  • Concentratieproblemen
  • Vergeetachtigheid
  • Lusteloosheid
  • Prikkelbaarheid
  • Somber voelen
  • Angsten door het niet kunnen slapen
  • Stemmingswisselingen
  • Emotioneel

Hoe kan ik mijn slaapproblemen oplossen?

Je wil je slaapproblemen oplossen, maar je hebt geen flauw idee hoe en waar je op moet letten. Vaak ben je er hélemaal niet van bewust hoe je er nou voor zorgt dat je wel of niet goed slaapt. Dat komt eigenlijk omdat we veel dingen op de automatische piloot doen, zonder daar echt over na te denken.

Je moet eigenlijk als je slaapproblemen hebt, alles heel bewust doen. Hoe jij je dag ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds doorgaat, heeft namelijk al invloed op je slaap. Wil jij jouw slaapproblemen oplossen, dan zul je je oude gewoontes moeten doorbreken. Ik begin hieronder met de don’ts en daarna de do’s.

Lees hier de Don’ts

1. Doe geen dutjes tussendoor

Wanneer je dutjes tussendoor doet, heeft dit vaak al direct invloed op je slaapritme. Je valt ’s nacht minder snel in slaap en je zit zo weer in dezelfde patroon met slaapproblemen.

Wanneer het ECHT niet anders kan, doe dan een dutje van 15 a 20 minuten. Dan slaap je nog niet zo diep, waardoor je in ieder geval nog rust en weer even wat fitter bent. Zet hierbij wel echt je wekker! Anders slaap je zo door. Maar anders, doe het niet!

2. Drink ’s avonds niet teveel en geen koffie/thee met theïne

Zelf moet ik altijd snel naar de toilet als ik drink. Ik drink daarom ’s avonds na 20.00 uur niet meer, zodat ik in ieder geval niet wakker wordt van het moeten opstaan om te plassen. Bij iedereen is dit anders, maar let hier in ieder geval op.

Drink het liefst geen koffie meer vanaf de middag. Het kan zijn dat je er gevoelig voor bent, zelfs als je laat in de middag nog koffie drinkt.

Drink dus koffie ’s ochtends of vroeg in de middag en ’s avonds helemaal niet! Ook geen thee met theïne, chocola, Cola en dergelijke dranken of voeding die slapeloosheid extra aanwakkeren.

3. Drink geen alcohol

Alcohol zorgt ervoor dat je sneller wakker wordt in de nacht. Je kunt er wel moe van worden, maar de kwaliteit van je slaap kan verslechterd worden, waardoor je ’s nachts wakker wordt en de volgende dag moe opstaat.

4. Kijk geen televisie of naar andere lichtschermen voordat je gaat slapen

Het licht van een televisie, scherm op je pc of telefoon is eigenlijk te fel. Hierdoor wordt de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) geremd, omdat dit als daglicht wordt herkend en hierdoor val je minder snel in slaap.

Melatonine wordt namelijk alleen aangemaakt wanneer het donker is.

Wel zijn er bepaalde Apps die je kunt downloaden die je scherm donkerder maken. Hierdoor wordt er een bepaalde licht ingesteld die de aanmaak van je slaaphormoon minder slecht beïnvloed.

Nog een andere reden waarom je geen televisie of op je telefoon moet kijken voordat je gaat slapen, is omdat je daardoor onbewust (heel) veel prikkels krijgt. Deze enorme hoeveelheid prikkels kun je dan niet op tijd verwerken en afbreken. Daardoor ben je niet ontspannen genoeg om in slaap te kunnen vallen.

Let dus op dat je voldoende tijd inplant, bijvoorbeeld één maar het liefst twee uur, om na het kijken op een scherm je prikkels te laten verwerken en af te breken.

Bij veel mensen is de televisie of telefoongebruik onbewust toch een enorme afleider om niet goed in slaap te kunnen vallen.

6. Doe geen felle lampen aan

Als het ’s avonds is en je hebt moeite om te slapen, probeer eens rekening te houden met de lampen die aan staan. Als je felle lampen aan hebt in je woonkamer/slaapkamer, dan zul je minder slaaphormonen (melatonine) aanmaken. Gebruik dus zo min mogelijk licht en vooral geen fel licht!

5. Gebruik het liefst geen slaappillen

Met slaappillen kun je tijdelijk je slaapproblemen oplossen, maar dit lost niet het onderliggende probleem zelf op. Er zijn veel bijwerkingen en je kunt er snel en makkelijk verslaafd aan raken. Pak het probleem aan en volg liever een cursus, zoals ‘Perfect slapen in 7 stappen voor een hele betaalbare prijs om met garantie je slaapprobleem aan te pakken en ervan af te komen.

Gebruik voor slaapproblemen liever middelen op natuurlijke basis of melatonine. Je kunt het beste een orthomoleculaire therapeut om advies vragen en niet zomaar zelf wat gaan lezen en bestellen. Melatonine kun je wel zelf kopen in een drogisterij. Begin eerst met een lage dosis van 0,3 mg (lees mijn artikel hierover).

Lees hier de Do’s

1. Begin je dag met zelfbewustwording/mindfulness

Wanneer je ’s ochtends je bed uitrolt en je vervolgens moet haasten naar je werk, schiet je al in de stress. Het is heel belangrijk om zo min mogelijk een gejaagd gevoel te hebben en als je die hebt Hersenen werken harddan moet je daar bewust mee omgaan.

Je kunt dan bijvoorbeeld onderweg naar je werk proberen om ademhalingsoefeningen te doen en jezelf positief de dag in te praten, hoe moeilijk dat ook kan zijn.

Ook kun je letten op je houding en of je je spieren aanspant. Wanneer je gestrest je dag begint, kan dit al invloed hebben op je hele dag en uiteindelijk op je slaapgedrag.

Het is belangrijk om dus stil te staan van jouw houding en acties en deze op te vangen en te verwerken. Wanneer je dat pas doet wanneer je thuis bent of gaat slapen, dan kan het gaan doorwerken op je slaapmoment. Dus relax en denk aan jezelf (en niet teveel aan de ander).

Dit is eigenlijk Mindfulness en dit gaat je enorm helpen om je gedachten onder controle te kunnen houden en daardoor beter te kunnen slapen. Bij onder andere stress, depressie en burn out gaat dit je enorm helpen!

2. Sporten/bewegen

Beweeg zoveel mogelijk in de ochtend, middag of vroeg in de avond. Dat kan zijn sporten, wandelen, fietsen, Yoga en dergelijke. Beweging heeft invloed op je hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur. Wanneer je tot rust komt, zal dit gaan dalen waardoor je uiteindelijk beter kunt gaan slapen dan als je niet (voldoende) beweegt.

Ook heeft het een goede invloed op je geest. Je ontspant meer en daardoor zal je stressniveau verlagen. Ook dat is belangrijk voor het beter kunnen slapen. Doe dit niet vlak voor het slapen gaan. Je lichaam moet eerst tot rust komen en je hartslag, stofwisseling en temperatuur moeten eerst zijn gedaald.

3. Neem een douche (1,5 uur) voordat je gaat slapen

Neem een warme douche/bad voordat je gaat slapen. Het liefst anderhalf uur van tevoren. Na het douchen is je lichaam te warm en te wakker om te gaan slapen. Ook kan het zijn dat je hersenen veel gaan werken, omdat je je eventjes iets actiever kan gaan voelen.

Wanneer je lichaam eenmaal is afgekoeld, dan wordt er een signaal afgegeven dat je slaapmoment is aangekomen en maakt je lichaam jou klaar om te gaan slapen.

De overgang van temperatuur is van belang omdat jouw lichaam dat herkent wanneer je moet slapen. Is je temperatuur dus gedaald, dan geeft jouw lichaam aan dat het bedtijd is.

4. Lees een boek voordat je gaat slapen

Door te lezen worden je ogen moe. Je kunt beter een boek lezen dan televisie kijken. Televisie of andere schermen geven licht af, dat wordt gezien als daglicht. De aanmaak voor melatonine (het slaaphormoon) wordt dan beïnvloed en hierdoor word je langzamer moe.

Lees niet iets dat erg intensief of iets te spannend is, zodat je vervolgens door die prikkels niet kunt slapen. Het lezen moet zorgen voor een ontspannen gevoel. Doe dit zeker 1 uur voordat je naar bed wilt gaan.

5. Concentreer je op je lichaam als je niet kunt slapen door gepieker

Wanneer je veel stress hebt en je veel piekert, zal dit je slaap beïnvloeden. Ook al ben je nog zó moe, het zal niet helpen om te slapen als je je hoofd niet rustig maakt.

Om je te ontspannen en je gedachten onder controle te houden, kun je denkbeeldig vanaf je voeten tot je hoofd elk deel van je lichaam aflopen en concentreren op hoe dat gedeelte van jouw lichaam aanvoelt.

Voelen je voeten gespannen of span je je spieren aan? Laat die dan weer ontspannen. Ben je bij je rug en heb je daar pijn? Denk aan iets fijns en beeld je in dat het fijne gevoel je rug is, zodat het niet iets negatiefs wordt. Als dat niet lukt, probeer dan te accepteren dat die pijn daar zit. Groet de pijn en zeg het weer gedag.

Denk telkens aan je ademhaling en zorg dat die goed is, dus heel bewust zijn van je ademhaling. Ga zo elk deel van je lichaam af en zorg ervoor dat je lichaam en geest daardoor volledig ontspannen worden. Ook dit is Mindfulness! 

6. Ga uit bed als je na een half uur niet kunt slapen 

Als je niet kunt slapen, probeer eens een saaie klus gaan doen, zoals je schone kopjes opnieuw wassen, ondergoed strijken of iets anders dat je erg saai vindt. Ga geen leuke dingen doen, want dan krijg je weer energie.

Probeer uit wat voor jou kan helpen. Het wordt aangeraden om niet te blijven liggen maar juist om eruit te gaan, zodat het je kan helpen om sneller in slaap te vallen.

7. Sta als je vrij bent rond 8 uur op (of eerder)

Wanneer je een slechte nacht hebt gehad en wakker hebt gelegen, ga dan niet uitslapen! Sta gewoon rond dezelfde tijd op net als wanneer je naar je werk gaat. Anders verschuif je je ritme en daarmee ook je slaapritme. Dus óók als je maar 4 of 5 uur hebt geslapen! Zet je wekker, en sta gewoon op rond de tijd als je normaal op moet staan.

Wanneer je dit niet doet en je later wakker wordt, dan zal je daardoor weer later in slaap vallen en tussendoor wakker kunnen liggen. Je ritme wordt dan telkens verstoord en opgeschoven, waardoor je nog gevoeliger wordt om slecht te slapen. Door dezelfde ritme en tijden aan te houden, wordt je ’s avonds op tijd moe.

Als je nu 4 nachten slecht hebt geslapen, houd het dan nog steeds aan! Daardoor dwing je uiteindelijk je geest om weer rond de normale tijden te gaan slapen en hierdoor zal je slaapkwaliteit uiteindelijk beter worden.

Garantietip: volg de slaapcursus ‘Perfect slapen in 7 stappen’  

Om echt 100% je slaapproblemen op te lossen, zal je verder moeten gaan dan alleen tips opvolgen.

Je zal de oorzaak aan moeten pakken en je normale gewoontes moeten doorbreken waarvan je zelf niet door had dat die juist van invloed zijn op je slapeloosheid.

Dit kun je doen met de cursus ‘Perfect slapen in 7 stappen, voor een héle lage prijs.

Je gaat je ook richten op de kwaliteit van je slaap, zodat je ook nog eens uitgerust wakker wordt.

Omdat deze slaapdeskundige ervan overtuigd is dat je van je slaapproblemen af gaat komen, geeft hij een niet-goed-geld-terug garantie. Je krijgt het aankoopbedrag direct retour, zonder vragen en gedoe. Zie hieronder:

Ik vind dat mijn methode voor iedereen beschikbaar moet zijn en heb bewust voor een lage prijs gekozen. Bovendien loop je geen enkel risico. Als jij niet veel beter slaapt, meer energie hebt en lekkerder in je vel zit, stuur je simpelweg een e-mail naar william@slaapwijzer.net en ik stort dezelfde dag nog het volledige aankoopbedrag terug. Zonder vragen of gedoe. Het boek mag je houden. Ik heb zoveel vertrouwen in mijn methode dat ik het volledige risico op mij neem. De garantie is maar liefst 90 dagen geldig.

Klik hier op deze link als je meer informatie wilt over de slaapcursus!

Slaap lekker!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *