Burn out,  Hoogsensitief,  Onzeker zijn,  Slaapproblemen,  Stressklachten

Alles over mindfulness en de bewezen effecten hiervan

Nee, mindfulness is geen zweverig gedoe! Maar een wetenschappelijk bewezen training dat helpt.

Juist door heel bewust te zijn en je aandacht te trainen, verander je de plasticiteit van je hersenen en kun je je klachten verminderen.

Je leert bij mindfulness ook beter omgaan met bepaalde (chronische) klachten of (chronische) ziektes.

Dit is een bewezen methode die je de beste resultaten geven om jouw klachten te verminderen.

Lees hier alles over mindfulness, de wetenschappelijke bewezen effecten hiervan en bekijk de mindfulness cursus.

Waarom een mindfulness cursus voor mij

Van mindfulness had ik wel eens van gehoord, maar om heel eerlijk te zeggen dacht ik altijd van: “Ja, ja, weer zoiets vaags en het zal allemaal wel”. Nooit verder iets over opgezocht, totdat ik bij mijn praktijkondersteuner kwam.

Ik ben namelijk overspannen geraakt door veel stress, druk en een slechte werk/thuisstudie/privébalans. Daarnaast kon mijn probleem niet oplossen. Ik had ook nog eens last van slapeloosheid en lag daardoor uren lang in de nacht wakker. Slopend en zeer frustrerend is dat! Agressief en emotioneel werd ik er gewoon van.

Mijn praktijkondersteuner zei tegen mij: “Jij moet iets doen waardoor jouw lichaam en geest weer in balans gaan komen. Jij weet waar je klachten vandaan komen, maar je moet leren om hiermee om te kunnen gaan. En dat is jouw grootste probleem, waardoor jij deze klachten hebt”.

Zij raadde mij aan om haptonomie of een mindfulness cursus te proberen en daar even op te googelen.

Ow.. uuhh, oke? Dacht ik. Zij zette mij wel even aan het denken, want ik was een beetje verbaasd over dit advies. Ik verwachtte eigenlijk dat ik moest gaan praten en dat mijn probleem opgelost moest worden, maar ik besefte mij eigenlijk door haar, dat ik ook juist moet leren om met deze gevoelens om te kunnen gaan. Ik kan namelijk niet altijd iets oplossen. Wat nou als er weer iets gebeurt?

Goh, misschien had die dame mij wel heel goed door. Nou, toch maar eens even gegoogeld. Haptonomie sprak mij helemaal niet aan, al probeerde ik van wel, maar nee. Een mindfulness cursus voelde niet overtuigend, maar ik stond er wel open voor. Toch maar geprobeerd en wat ben ik blij dat ik dat had gedaan zeg!

Wat de mindfulness cursus mij heeft opgeleverd?

Nou, eigenlijk best veel. Ik ben namelijk nu pas heel erg bewust van hoe ik dingen doe, hoe ik mij voel en eigenlijk vooral wat ik daarmee moet doen. Nu kan ik mijn gedachtes veel meer onder controle houden en echt luisteren naar mijn lichaam en geest. Mijn valkuilen heb ik meer in de hand en kan ik beter gedag zeggen. Gedag, in de zin van ‘hoi’ en ‘doei’.

Ook heb geleerd hoe ik mijn lichaam en geest weer met elkaar laat verbinden en rustig kan laten worden. Daarnaast merk ik wat de waarde daarvan is en hoe dat eerst was. Dit deed ik eerst maar half en ik liet mezelf altijd gaan. Nu dus niet meer!

Als je innerlijke onrust ervaart en overspannen bent, dan heb je alleen behoefte aan rust. En dat moest ik ook leren. Ik moest echt leren, hoe ik tot mezelf kon komen en hoe ik moest handelen tijdens overspannen en gestrest zijn. Het mooie is dat ik dit nu levenslang kan toepassen.

Daar gaat het uiteindelijk om. Je moet je hersenen gaan trainen en dat kan tot hele fijne resultaten leiden. Ik besef me nu echt pas, dat ik een lichaam en geest heb waar ik voor moet zorgen. Je gaat jezelf meer waarderen en je ook beter door voelen.

Voor wie is een mindfulness cursus geschikt

Mindfuless is voor kinderen, jongeren en volwassenen die last hebben van piekeren, stress/overspannen/burn out, pijn, bepaalde klachten en (chronische) ziektes.

Ook als je geïnteresseerd bent in hoe je meer uit jezelf en uit het leven kunt halen en je dit graag wil leren. Misschien heb je wel behoefte aan meer rust en momentjes voor jezelf of wil je wat beter in balans zijn.

Je kunt dit op elk moment van de dag toepassen en niemand hoeft het te zien als je het doet.

Iedereen wil lekker op vakantie zijn, omdat je dan even alles kunt los laten, kunt genieten van de momenten en weer terug komt met een heldere en energieke geest. Waarschijnlijk beleef je alles heel bewust en geniet je van elk moment, van de stilte, de rust, je boek, je ‘ik’ momentje en ben je véél liever voor jezelf.

Dit moet je dus eigenlijk elke dag creëren, dat waarschijnlijk nog niet gebeurt.

Ik zal hieronder opsommen wanneer mindfulness goed voor je zal doen:

  • Stressklachten
  • Overspannen/burn out
  • Examenstress
  • Slaapproblemen
  • Piekeren
  • Onzekerheid
  • (Chronische) pijn
  • Angsten
  • Sombere gevoelens
  • Depressie
  • Persoonlijke groei
  • Bewustwording
  • Beter dingen kunnen verwerken
  • (Chronische) ziekten
  • Meer voldoening uit het leven halen
  • Intensere belevenis
  • Werken aan zelfacceptatie
  • Concentratieproblemen

Oorspronkelijk is mindfulness ontwikkelt voor mensen met chronische pijn. Interessante studies hebben namelijk uitgewezen dat mindfulness effectief is bij het leren omgaan met chronische lichamelijke klachten.

Vanaf 1980 begonnen gedragswetenschappers zich te verdiepen in een mindfulness cursus vanwege de hoge positieve resultaten. Daardoor werd deze training ook ingezet om terugval in depressie te voorkomen.

Tegenwoordig kampen veel mensen met burn out klachten. Om deze te voorkomen, zetten bedrijven ook regelmatig een mindfulness cursus in.

Het is dus in principe geschikt voor iedereen die de kwaliteit van het leven wil verbeteren, ongeacht je wel of geen klachten hebt.

Hoe is mindfulness ontstaan

Mindfulness is eigenlijk ontstaan vanuit het boeddhisme, waarbij meditatie en het omgaan met de onrustige geest centraal staat. Door de jaren heen begon het boeddhisme steeds populairder te worden en pasten psychologen en gedragstherapeuten steeds meer het mindfulness meditatie en de spirituele gedachtegang van het boeddhisme toe.

Vanaf de jaren 80/90 begon de gedachtegang en de oefeningen van boeddhisme in het westen wat meer een opbouwende wetenschappelijke betekenis te krijgen.

De oprichting van het eerste Centre for Mindfulness

Een moleculair bioloog, Kabat Zinn, kwam veel in aanraking met mensen die chronische klachten hadden en waarbij niets meer voor hen hielp. Kabat Zinn beoefende zelf meditatie en yoga oefeningen en ervoer de enorme positieve effecten hiervan.

In 1979 werd door Kabat Zinn het eerste Centre for Mindfulness geopend. Omdat deze methode van behandeling nog niet in het westen in ontwikkeling was, heeft hij deze gebruikt voor zijn zelfontwikkelde 8-weekse programma genaamd: Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR).

In deze training werden mindfulness meditatie oefeningen gecombineerd met yoga, ontspanning- en bewustwordingsoefeningen en westerse kennis over volwasseneneducatie. Kabat Zinn ontwikkelde zijn programma binnen de Gedragsgeneeskunde en zo werd er steeds meer wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar deze behandeling.

Binnen deze methode staat het ontwikkelen van het bewustzijn centraal. Een open geest, aandacht op zelfonderzoek en transformatie in de hersenen op gang brengen is het doel van deze methode.

Veel patiënten ervoeren een positieve verandering in hun gezondheid en in het leven. Hierdoor waren er steeds meer psychologen, behandelaren en therapeuten die een opleiding gingen volgen.

Zijn training Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) bleek enorm aan te slaan en vervolgens werd zijn programma ook in andere ziekenhuizen aangeboden. Hiertoe is er veel wetenschappelijke onderzoeken verricht. Door deze onderzoeken kon er worden aangetoond dat er een positief effectief plaatsvond in de hersenen en in het welzijn van de mens.

Psychologen Zindel Segal, Mark Williams en John Teasdale, hebben een aantal jaren later een nieuwe training ontwikkeld: Mindfulness Based Cognitieve Therapy (MBCT). Deze training richt zich op mensen met regelmatig terugkerende klachten, zoals (manische) depressiviteit en angsten en daar werd cognitieve gedragstherapie in verwerkt.

Uiteindelijk worden beide methodes mindfulness genoemd en afhankelijk van de klachten die men heeft, wordt een van de twee behandelingen toegepast.

Boeddhisme en mindfulness

Omdat ik het belangrijk vind dat mensen wat meer van de achtergrond weten en mindfulness daardoor ook beter gaan begrijpen, heb ik opgezocht wat nou de relatie tussen boeddhisme en mindfulness is. Persoonlijk vind ik dat hier niet overal genoeg aandacht aan wordt besteed, terwijl die verheldering juist zo interessant is.

Mindfulness is ontstaan vanuit het boeddhisme. Je lichaam en geest worden intiemer ervaren. Je bent zowel een deelnemer én observator tegelijk. Dit past binnen de boeddhistische kijk op de persoon en het bewustzijn.

De relatie tussen boeddhisme en mindfulness

Mindfulness heeft mede als doel om het lijden van de mens te bestrijden/verminderen in combinatie met psychopathologie. De focus op het bestrijden van lijden geldt tevens voor boeddhisten en maakt dit de belangrijkste overeenkomst tussen de boeddhistische- en psychologische analyse en toepassing van mindfulness.

De overeenkomsten tussen het boeddhisme en de psychologie is dat er bij beide op de belangrijkste psychologische processen wordt gewezen, die ervoor zorgen dat we de werkelijkheid onjuist waarnemen en wij de ervaring laten veranderen door bijvoorbeeld te lijden.

Er zijn verschillende boeddhistische tradities en verschillende cognitieve- en gedragsanalytische theorieën / onderzoeksprogramma’s. Hoewel er sterke overeenkomsten zijn tussen de boeddhistische tradities, heeft iedere traditie een eigen visie op mindfulness, lijden en het functioneren van de geest.

Het boeddhisme leert dat je het lijden kunt opheffen. In de westerse psychologie wordt er geleerd om te kunnen omgaan met het gevoel van lijden en niet zozeer het opheffen ervan.

Mindfulness draagt ook bij aan meer concentratie en ontspanning van het lichaam en geest. Het edele achtvoudige pad van het boeddhisme is onder meer gebaseerd op concentratie en een goede levensinstelling. Deze worden bereikt door de juiste strevingen, een juist bewustzijn en door meditatie.

Het doel van meditatie in het boeddhisme is te ontdekken hoe alles voorbij gaat en vlucht en dat het doorbreken hiervan helpt het bereiken van volledige rust en de innerlijke vrede.

De westerse psychologie is vooral gericht op diagnose stellen en behandelen terwijl de boeddhistische psychologie zich vooral focust op het bevorderen en trainen van positieve geestelijke gezondheid. Het doel van de westerse psychologie en de boeddhistische psychologie is een geestelijke balans vinden om positieve geestelijke gezondheid te bereiken.

Wat houdt mindfulness precies in?

Mindfulness kan worden beschreven als aandacht geven aan het lichaam, gevoelens, gedachten, prikkelingen en de emotie van het hier en nu.

Het draait om je geest observeren die open staat, zonder te oordelen, zonder dat wat zich in je bewustzijn voordoet te manipuleren, proberen weg te krijgen of vast te houden of je er mee te identificeren. Mindfulness gaat over wakker worden en contact maken met het bewust zijn van het huidige moment en deze te waarderen.

Bewust en aandachtig zijn

Tijdens mindfulness gaat het om het oefenen om aandachtig te zijn, in staat zijn je aandacht naar binnen te richten, een stapje achteruit te doen en je gedachten te bekijken zonder commentaar erop te hebben. Normaal nemen je gedachten jou over, maar nu is het de bedoeling dat je deze van bovenaf gaat bekijken.

Door te oefenen kun je leren om je aandacht te verleggen bij afleidingen. Je leert je geest rustig te maken en een gelukkiger en geestelijk gezonder leven te creëren.

Door op je aandacht te focussen en deze te helpen, ben je in staat om te zien hoe je geest te werk gaat. Het mooie ervan is dat je daardoor meer bewust wordt van je mentale processen zonder dat je je erin laat meeslepen.

Je kunt je gedachtes en gevoelens in andere banen gaan leiden in plaats erdoor te laten ontregelen.

We leven enorm op de automatische piloot. Alles wat je op een dag doet, doe je automatisch. Daardoor krijgen we weinig van onszelf mee. Door aan je aandacht te werken kun je hier vanaf komen en kun je daardoor je herhalende vaste patronen doorbreken. Hierdoor zul je nieuwe verbindingen in je hersenen aanleggen, omdat je die kunt trainen en veranderen.

Mindfulness versterkt tevens het waarnemen en maakt je bewust van jouw manier van denken. Je bent hierdoor helderder en daardoor kun je betere beslissingen maken.

Door je aandacht te trainen en te kunnen verleggen zul je een beter, gelukkiger en gezonder leven hebben, omdat je daarmee controle krijgt in plaats van dat het je uitput. Dit zul je leren aan te sturen.

Opnieuw je hersenen trainen

Alles wat je van baby tot nu toe hebt geleerd, kun je weer opnieuw leren. Het is slechts open ervoor staan en je hersenen weer opnieuw te trainen door het op de automatische piloot te doen doorbreken.

Met een heldere en kalmere geest, kun je creatiever en productiever denken, dan je geest te laten verstoppen door angsten of gepieker.

Je zult dus trainen hoe je meer inzicht krijgt in je eigen functioneren, onderzoeken hoe je meer rust krijgt en beter omgaan met moeilijke gedachten en gevoelens.

Je zult ook leren om liefdevol te handelen. Daardoor zul je enorm veel bereiken als je jezelf en anderen liefdevol behandelt.

Je leert dingen te accepteren zoals ze zijn, zonder dat je probeert dat te veranderen. Je kunt je hersenen namelijk trainen om beter te functioneren waardoor je klachten zullen verminderen.

Onze waarneming wordt ingevuld door onze oordelen over wat er op dit moment gebeurt en we verliezen onszelf in nadenken over het verleden en de toekomst. De inhoud van onze gedachten geloven we en die zien we als de werkelijkheid. Dit zal worden doorbroken door te leren niet meer te oordelen.

We hechten ons aan positieve ervaringen en proberen negatieve ervaringen te vermijden of te verwijderen. We moeten juist telkens opnieuw doelbewust terugkeren naar de huidige ervaring, ook als de huidige ervaring pijn doet.

Ik vertelde net al wat over de oprichter van het eerste centre for Mindfulness, Jon Kabat-Zinn. Hier heb ik een filmpje voor je gevonden waarin hij het een en ander uitlegt over wat mindfulness precies inhoudt.

De relatie tussen mindfulness en meditatie

Meditatie is in twee soorten methoden in te delen: concentratie-meditatie en inzicht-meditatie. Traditioneel gezien bestaat concentratie-meditatie uit negen niveaus, die doorlopen worden,
voordat er sprake kan zijn van een volledige concentratie.

Inzichtsmeditatie is gericht op het doen laten afnemen en het doorbreken van de negatieve staten van bewustzijn.

De boeddhistische betekenis van bewustzijn heeft twee thema’s. Het eerste thema is waarnemen zoals: zien, horen, ruiken, proeven, voelen of denken. En het tweede thema is de invulling die je hebt tijdens je bewustzijn, die tot verschillende mentale toestanden kunnen leiden.

Tijdens mindfulness worden de zintuiglijke ervaring bekeken en getraind zonder erop te reageren of te oordelen. Door dit te blijven training kan mindfulness onze tweede natuur worden. Bij inzichtsmeditatie wordt er getraind om mindfulness toe te passen op alle gebeurtenissen van het bewustzijn.

De negatieve geesttoestanden zullen in fases worden verminderd. De meditatietechniek zorgt niet alleen voor rust of zelfonderzoek, maar hoort bij een groter spiritueel pad. Wanneer je toe bent aan zelftransformatie, dan zul je meer begrip begrip hebben en uiteindelijk bevrijding ervaren.

Het leren kennen van je geest is nodig om verlichting te voelen. Zonder mindfulness meditatie kun je ‘de natuur van de geest’ niet ontdekken.

Meditatie gaat wat meer in op een moment inplannen om tot jezelf te komen, afstand te nemen van je geest en je gedachten te laten rusten.

Mindfulness gaat wat meer in op het bewust zijn van het nu en geef je geen aandacht aan de toekomst of wat later komt. Je focust je dus op wat je op dat moment doet en denkt en ben je je van alles bewust wat normaal op de automatische piloot gaat.

Mindfulness meditatie is een vorm van meditatie waarbij je aandachtig kijkt naar het hier en nu. Je traint je je hersenen om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden.

Welke verschillende methodes van mindfulness zijn er

Mindfulness Based Stress Reduction program (MBSR)

MBSR is een programma waar meditatieoefeningen worden uitgevoerd om het lijden te verlichten bij lichamelijke klinische klachten en geestelijke stoornissen. Het is de bedoeling om het bewustzijn te trainen bij bepaalde ervaringen, gedachten en emoties.

Deze methode is zeer effectief bij stressklachten, overspannenheid of burn out. Maar ook als je het gevoel hebt niet meer aan jezelf toe te komen, of moeite hebt met het stellen van grenzen en ‘nee’ zeggen.  

De oefeningen bestaan uit: de lichaamsscan, meditatie, yoga en meditatief wandelen. Tijdens deze oefeningen wordt er op aandacht gefocust om deze te versterken en getraind om deze in het dagelijks leven toe te passen.

Deze methode van mindfulness is tevens geschikt voor pijnklachten. Het helpt je om op een andere manier naar de pijn te gaan kijken en leven, waardoor deze belevenis verandert. Hierdoor zul je beter kunnen gaan functioneren en beter voelen ondanks de pijn die er is.

Mindfulness Based Cognitieve Therapy (MBCT)

MBCT is een bewezen programma die effectief blijkt te zijn bij het voorkomen van een terugval van onder andere een depressie. Het blijkt zelfs zo te zijn dat personen die MBCT volgen, minder snel een terugval krijgen dan personen die medicatie hiervoor slikken. Mindfulnessoefeningen worden gecombineerd met een gedragstherapeutische aanpak.

Psycho-educatie wordt tevens toegepast in het programma. Deelnemers krijgen onder andere informatie over depressies, op de ‘automatische piloot’, het eerder herkennen van alarmsignalen, de  mentale processen, de relaties tussen mentale processen, gevoel en gedrag, activering, zelfzorg en aanvaarding.

De grootste nadruk wordt gelegd op bewustwording van gedachten en gevoelens in plaats van deze te willen veranderen. Het gaat hier om het ontwikkelen van een andere houding ten aanzien van psychische problemen.

Misvattingen over een mindfulness cursus

  • Het is niet de bedoeling om te stoppen met denken, dat zou ook niet kunnen.
  • Het gaat niet om alles goed moeten doen, maar juist het opmerken van dingen en gevoelens.
  • Het is niet altijd even leuk, omdat het ook zwaar kan zijn.
  • Het is niet de bedoeling om in trance te gaan.
  • Mindfulness is niet alleen maar een aantal weken oefenen en klaar, je bent overal van af. Het duurt de rest van je leven lang, als je de positieve effecten van mindfulness wil blijven ervaren.
  • Je kunt je niet dwingen om kalm te worden. Hoe meer je het streven naar kalmte gaat loslaten hoe kalmer je zal worden!

Is een mindfulness cursus moeilijk?

De oefeningen opzich zijn niet zo moeilijk. Wat de meesten echter wel moeilijk vinden, is om het elke dag te doen. Mindfulness kan zeker worden aangeleerd, dus ook voor iedere dag.

De meest gebruikte methoden zijn de bodyscan-meditatie, ademhalingsoefeningen, keuzevrije meditatie en dagelijkse bepaalde handelingen en activiteiten met aandacht uit te voeren. Tijdens deze oefeningen staat centraal dat je jouw automatische gewoontes leert herkennen en te doorbreken.

Wanneer je mindfulness beoefent, zul je alles moeten waarnemen zoals het is, zonder daar een oordeel over te hebben. Dit kan lastig zijn, maar juist hierdoor word je bewust en zul je die ook gewoonte doorbreken.

Je zult geduldig moeten zijn om van stressklachten af te komen. Vaak zoek je naar allerlei oplossingen buiten jezelf. Het is juist zo dat jij zelf stress in de hand hebt en daardoor gestrest wordt of niet. Je zult nu naar binnen moeten kijken en geduldig moeten zijn met jezelf. Dit is ook even zoeken.

Leren om liever te worden voor jezelf!

Waarschijnlijk ben je gewend om altijd over jezelf te oordelen, over hoe iets eigenlijk moet, of perfect iets moet zijn en hoe jij iets wil. Het is nu de tijd om jezelf niet meer af te straffen wanneer iets niet gaat zoals jij dat wilde en dit ga je trainen. Dit zul je moeten loslaten. Klinkt zeker ook als een klusje, of niet?

Mindfulness staat ervoor om je eigen patronen te observeren. In plaats van jezelf af te straffen, dien je bewust te worden dat je te streng tegen jezelf bent. Ook zul je wat liever tegen jezelf moeten worden en hier bewust mee omgaan.

Zelfacceptatie is de beste manier om gelukkiger te worden. Als je een keer een fout maakt, zul je jezelf moeten vergeven en mag je niet streng zijn voor jezelf dat je alles perfect moet doen.

Wanneer je onzeker bent, perfectionistisch bent, faalangst of andere angsten hebt, dan is dit wel even lastig, maaarr oefening baart kunst!

Mindfulness gaat om je aandacht te observeren, wanneer dit niet lukt, breng je je aandacht weer terug naar je lichaam. Dit kost voor velen geduld, tijd en honderd keer oefenen.

Misschien denk je dat bij mindfulness stilzitten helemaal niets is, maar juist als je rustig gaat zitten dan merk je juist wat je nog allemaal wilt of voel je dat je enorm moe bent. Het opmerken van die onrust en vermoeidheid is het signaal van je lichaam om het rustiger aan te doen. Ook dit zul je moeten leren!

Wat zijn de beoogde resultaten van mindfulness

  • Een vermindering van stresssymptomen en kunnen omgaan met stressvolle situaties
  • Depressie en angstengevoelens worden verminderd
  • Betere concentratie
  • Slaapproblemen en vermoeidheid wordt verminderd
  • Het ervaren van (chronische) pijn wordt verminderd
  • Meer energie ervaren
  • Meer creativiteit
  • Minder piekeren
  • Betere relaties met klanten, collega’s, vrienden en geliefden
  • Gedachten, emoties en spanning makkelijker los kunnen laten
  • Het hier en nu intensiever beleven
  • Het meer aanwezig zijn in het hier en nu, waardoor je meer kalmte en rust ervaart
  • Meer bewustwording en inzicht in je gedachtenpatronen, je reacties, je handelen, je emoties en gemoedstoestanden (en de keuze om daar soms anders mee om te gaan)
  • Het meer afstand kunnen nemen van problemen
  • Het leven wordt makkelijker en je geniet bewuster en intenser
  • Minder impulsief door betere keuzevrijheid
  • Helpt om je onzekere gedachten minder serieus te nemen. Meditatie kan je helpen om de juiste afstand te vinden tot je negatieve overtuigingen.
  • Bewustwording van egocentrisme in je gedachtenwereld. Er komt om anders te reageren
  • Beter grenzen aangeven
  • Hogere zelfacceptatie
  • Leren om niet (meer) te oordelen
  • Anders naar ziekte te leren kijken
  • Betere besluiten kunnen nemen

De wetenschappelijke bewezen effecten van mindfulness

Het beste bewijs van de effectiviteit van Mindfulness Based Stress Reduction program (MBSR), is gevonden bij mensen die drie of meer depressieve periodes hebben gehad.

Naast sociaal wetenschappelijk onderzoek is er veel onderzoek gedaan naar de neurologische verbindingen van de hersenen. De belangrijkste vraag is welke invloed mindfulness heeft op de hersenen. Er zijn monniken en deelnemers van mindfulness trainingen die een MRI-scan hebben gehad om dit te onderzoeken.

Attentional blink

Een onderzoek dat werd geleid door neuropsycholoog Richard J. Davidson, heeft uitgewezen dat meditatie invloed heeft op onze aandacht. De geest heeft namelijk de neiging om tot over een soort van black out te gaan.

Die black out wordt ook wel de ‘attentional blink’ genoemd. Indien je in drie seconden een snelle opeenvolging van bijvoorbeeld letters en getallen ziet, dan zie je de tweede die volgt niet. Het is dan alsof je aandacht even stopt.

Als je intensief mediteert, wordt je je steeds bewuster van de vele geboden informatie die zich van moment tot moment in je hersenen aankomen en verander je je ‘attentional blink’.

Plasticiteit van de hersenen

De neuropsycholoog Davidson heeft ook de plasticiteit van de hersenen onderzocht door de invloed van meditatie. Deze neuroplasticiteit wil zeggen dat hersenen kunnen veranderen door ontwikkeling, ervaring en training.

Er is gebleken dat mindfulness invloed heeft op emoties. Mensen kunnen kunnen steeds positievere gevoelens ontwikkelen en ervaren. Meditatie heeft tevens invloed op het gebied aandacht. Mensen kunnen een betere en gerichtere aandacht ontwikkelen en die vervolgens beter kunnen reguleren.

De angstcentrum in de hersenen bij stress

De effecten van mindfulness wordt veel wetenschappelijk onderzocht. Er is uit hersenonderzoek gebleken dat stress de hersenen behoorlijk beïnvloedt. In de hersenen bevindt zich een angstcentrum. Bij stress zal deze angstcentrum groeien, terwijl de hersendelen die ervoor zorgen dat je op een gezonde manier met stressvolle situaties omgaat en je snel weer herstelt, gaat krimpen.

Door middel van mindfulness meditatie zal de schade in je hersenen door stress verminderd kunnen worden en kun je schade juist hiermee voorkomen. Het versterkt de hersenen en de neuroplasticiteit die door stress juist worden beschadigd. Deze neurobiologische veranderingen in de hersenen leiden weer tot aantoonbare veranderingen in hartslag, ademhaling, hersenactiviteit en immuunsysteem.

Daarnaast heb je door mindfulness meer grip op je doen en laten, een betere relatie met jezelf en de ander en ervaar je meer geluk.

In dit filmpje wordt duidelijk verteld wat de effecten zijn van mindfulness.

Links voor de onderzoeken naar mindfulness

Lees hier de onderzoeken met betrekking tot mindfulness.

Een review naar de werkzaamheid van mindfulness onder chronisch zieken Universiteit Twente

Effectiviteit van mindfulness-based interventies bij patiënten met kanker

Effects of Mindfulness-Based Stress Reduction on Quality of Life in Nursing Home Residents: A Feasibility Study

Pilotstudie naar de effecten van mindfulness voor mensen met een visuele en matige verstandelijke beperking en hun begeleiders

Onderzoek student Radboud Universiteit Nijmegen. Mindfulness: Wat is het? Hoe werkt het? Waartoe dient het?

TIP: volg deze betaalbare mindfulness cursus online

Ben je nieuwsgierig geworden of de wetenschappelijke bewezen effecten van mindfulness ook jouw klachten doen verminderen of laten verdwijnen?

Dan kan ik je aanraden om de mindfulness cursus voor het dagelijks leven online te gaan volgen. Deze mindfulness cursus wordt gegeven door Rolf van Baalen, Yoga- & Mindfulnessdocent.

Wanneer de mindfulness cursus jou niet heeft geholpen, krijg je het aankoopbedrag volledig terugbetaald. Lees hieronder zijn motivatie:

Bovendien besteden deze cursussen vaak weinig aandacht aan de integratie van Mindfulness in het dagelijkse leven. Dit terwijl je hier vaak de momenten tegenkomt waarop je Mindfulness echt nodig hebt. Ik wil je graag op een laagdrempelige manier helpen om met Mindfulness aan de slag te gaan. Minder stress, gelukkiger en meer energie – of je geld terug! Als jij na het lezen en toepassen van de informatie uit deze Mindfulness cursus niet lekkerder in je vel zit … dan betaal ik 100% je geld terug.

Klik hier voor meer informatie over de online mindfulness cursus. 

Je leven gaat echt veranderen! Mediteer ze! ♥

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *