Stressklachten,  Waardevolle tips

Gestrest? Kijk dan naar kattenbeelden!

Ik en mijn kat Dushi staan trouwens op de foto hierboven ♥. Ik als grootste kattenliefhebber kon het NIET laten om te onderzoeken of het waar was. Kun je stress verminderen door te kijken naar kattenbeelden?

Ik wilde de wetenschappelijke onderbouwing vinden, net zoals ik die ook voor mijn andere artikelen opzoek.

En… het is nog waar ook nog!

Hierover straks meer!

Natuurlijk had ik nu ook een reden om mijn kat ‘Dushi’ en onze onvoorwaardelijke liefde te showen.

Stress verminderen door te kijken naar kattenbeelden

Er zijn twee onderzoeken waar ik iets over wil vertellen. Het ene onderzoek vond plaats in Amerika met de focus op kattenfilmpjes en het andere onderzoek vond plaats in Japan met de focus op schattige dierenplaatjes (Kawaii).

Beide onderzoeken hebben uitgewezen dat door het kijken naar dierenplaatjes of filmpjes je gelukkiger laat voelen en dat je beter kunt functioneren.

Stress verminderen door te kijken naar kattenbeelden? Het Amerikaanse onderzoek wijst duidelijk uit dat het stressgehalte bij de deelnemers werd verminderd door het kijken naar kattenfilmpjes.

Nu kan ik je dus met bewijs vertellen dat je volop naar dierenplaatjes of filmpjes moet gaan kijken wanneer je gestrest bent. Het zal je gaan helpen te ontspannen en gelukkiger te voelen!

Lees hieronder meer over deze onderzoeken en zie mijn samengestelde top 5 van leuke kattenfilmpjes!

Het Japanse onderzoek: The Power of Kawaii:

Wat is Kawaii

Laat ik je eerst eens iets vertellen over Kawaii. Kawaii is in Japan echt een begrip en levensstijl. Het betekent ‘schattig’ en dat straalt het ook volledig uit.

Je ziet het bijvoorbeeld in kleding, speelgoed, haarstijl, knuffels, Anime, Manga, dieren, winkels, accessoires, voedselverpakkingen, gebakjes, noem het maar op. Ook Hello Kitty en Pokémon zijn Kawaii figuren. Die ken je vast wel!

Wat ook grappig is, is dat grote bedrijven en overheidsinstanties hieraan meedoen. Je ziet bijvoorbeeld zelfs Kawaii figuren als mascottes, op vliegtuigen en bij het openbaar vervoer.

Kenmerkend voor Kawaii is dat er vaak felle of zachte kleuren worden gebruikt. Je ziet meestal dat de ogen en hoofden groot zijn en dat de uitstraling van datgene super schattig en lief is.

De Kawaii personages in Anime of Manga series zijn altijd mooi, vrolijk en enorm schattig.

Ik voel me altijd enorm blij door Kawaii diertjes. Ik vind eigenlijk dat het overal moet bestaan, zoals het in Japan (en inmiddels ook andere Aziatische landen) ook normaal is. Af en toe voel je je ook gewoon net weer een kind, maar dat hoort er toch ook gewoon een beetje bij?

Goed, nu weer terug naar het Japanse onderzoek.

Over het onderzoek

Door een Japanse Universiteit is het artikel ‘The power of Kawaii’ gepubliceerd. 

In dit onderzoek zijn drie verschillende onderzoeken met dierenplaatjes uitgevoerd om te onderzoeken of studenten hierdoor beter zullen functioneren.

Het gaat hier dus niet zozeer om het stress verminderen, maar om het beter functioneren.

In het eerste onderzoek voerden een groep studenten vóór en ná het bekijken van baby- en volwassen katten/hondenplaatjes, concentratiegerichte taken uit.

Uit dit experiment is gebleken dat prestaties werden verbeterd na het bekijken van plaatjes met schattige puppy’s en kittens ten opzichte van volwassen honden- en kattenplaatjes.

In het tweede onderzoek voerden weer andere groep studenten een visuele zoektaak uit. De prestaties werden meer verbeterd na het bekijken van schattige plaatjes dan na het bekijken van minder schattige plaatjes.

Ook werd de aandachtsfocus hierdoor wat meer verbreed. Het bekijken van plaatjes van lekker eten was niet effectief genoeg om de prestaties te verbeteren.

In het derde onderzoek werd een reactie-/ nauwkeurigheidstest uitgevoerd na het bekijken van plaatjes van baby dieren, volwassen dieren en simpele objecten.

De aandachtsfocus werd echter verminderd na het bekijken van schattige plaatjes. Deze constatering was gerelateerd aan de schattigheid van de dierenplaatjes en niet door dierenplaatjes in het algemeen.

Conclusie van het Japanse onderzoek

De resultaten lieten zien dat deelnemers de taken die wat meer gerichte aandacht nodig hadden, beter uitvoerden na het bekijken van schattige dierenplaatjes. Er was meer aandacht voor detail en er werd zorgvuldiger gehandeld.

De aandachtsfocus werd echter verkleind door schattige dierenplaatjes die postieve gevoelens opwekken.

De schattige dierenplaatjes kunnen dus als een positieve boost worden gebruikt om zorgvuldigere handelingen uit te kunnen voeren in bepaalde situaties, zoals autorijden en op kantoor werken.

Het Amerikaanse onderzoek: Computers in Human Behavior

Een Amerikaanse wetenschapper van Indiana University heeft onderzoek gedaan naar de verbanden tussen persoonlijkheidskenmerken, gedrag in het verleden en het bekijken van kattenfilmpjes.

Tevens werd de motivatie voor het bekijken van kattenfilmpjes met emotieregulatie en uitstelgedrag onderzocht.

Er werden voor dit onderzoek bijna 7000 internetgebruikers getest door middel van enquêtes.

Daarnaast werden de effecten van het vermaak van internetkatten bij emotionele toestanden en het genot ervan onderzocht.

Resultaten en conclusie van het Amerikaanse onderzoek

De resultaten wijzen uit dat bepaalde persoonlijkheidstypen sneller in aanraking komen met het bekijken van internetkatten.

Verder komt uit de resultaten dat het geluk dat de deelnemers kregen door het bekijken van internetkatten, de relatie tussen uitstelgedrag, schuldgevoel en genot kan verminderen.

De deelnemers van het onderzoek gaven aan een afname van negatieve emoties te voelen na het kijken van een internetkat Fix, en een toename van positieve emoties ervoeren.

Er waren deelnemers die zich schuldig voelden na het bekijken van kattenvideo’s, omdat zij het gevoel hadden eigenlijk te moeten werken, maar dat gevoel werd dan gecompenseerd door het behaalde plezier. Dit effect was ook afhankelijk van de kwaliteit van het schattige kattengehalte.

Wat echt opmerkelijk was en ook de volle aandacht kreeg, dat de deelnemers hadden gemeld dat ze meer positieve emoties en meer energie voelden na het bekijken van kattenvideo’s. Deze deelnemers meldden ook dat ze zich minder angstig, geïrriteerd, schuldig, verdrietig en uitgeput voelden na het bekijken van kattenvideo’s.

Het  antwoord op de vraag of het het klopt: stress verminderen door te kijken naar kattenbeelden… Dat is dus duidelijk JA!

Kattenvideo’s zijn een belangrijk onderdeel van elke internetgebruiker geworden, omdat deze een positieve invloed kunnen hebben op onze stemmingen en hoe we taken vervolgens uitvoeren.

Top 4 kattenfilmpjes

Heb jij na al deze goede en leuke resultaten zin om naar leuke kattenfilmpjes te kijken? Ik altijd in ieder geval.

Daarom heb ik een leuke top 5 samengesteld van mijn favoriete kattenfilmpjes.

Ken jij ook leuke kattenfilmpjes? Deel dan de link onder bij reacties!

En, neem het serieus! Stress verminderen door te kijken naar kattenbeelden gaat je dus helpen!

1. Playing piano with cat

2. What cats think when you Exercise

3. Talking cats

4. Maru and boxes

Be happy with cats!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *