Burn out,  Onzeker zijn,  Slaapproblemen,  Stressklachten

Wat is nou het verschil tussen overspannen en burn out

Overspannen of burn out zijn wordt naar mijn idee echt onderschat. Dat heb ik ondervonden toen ik zelf overspannen werd en uiteindelijk mijn klachten toch ook wel op die van burn out leken.

Ik vond het dus zelf al vrij lastig om hierachter te komen wat ik nou precies had. Laat staan als je het niet hebt en niet precies weet hoe het voelt.

Wat is nou precies overspannen zijn of een burn out hebben? En nog interessanter: wat is het verschil tussen overspannen en burn out zijn? Dat lees je uitgebreid  hieronder.

Wat ik trouwens wel echt merk, is dat er veel verschillende omschrijvingen zijn en dat het bij iedereen ook weer net even wat anders kan zijn. Over het algemeen komt het op het onderstaande neer.

Overspannen

Overspannen of burn out word je door langdurige en of extreme zorgen en stress. Dit kan zijn veroorzaakt door verschillende situaties zoals bijvoorbeeld: werkdruk, druk privéleven, relatieproblemen, financiële stress, gezondheidsproblemen en overige stressproblemen. 

Ook zijn mensen met bepaalde karaktereigenschappen een prooi om sneller overspannen of burn out te raken. Zoals mensen met de eigenschappen perfectionistisme, controlefreak, onzekerheid, niet met stress kunnen omgaan, hoogsensitief en dergelijke. Tijdens de behandeling van overspannenheid of een burn out, worden deze klachten ook worden aangepakt, zodat je een terugval kunt voorkomen.

Het omgaan met stress is een belangrijk onderdeel, omdat dit vaak de reden is waardoor grenzen worden overschreden en men ziek kan worden.

Bij overspannenheid wordt deze stress vaak opgebouwd in een periode van maximaal een half jaar.

Wanneer je aanhoudende of chronische stress ervaart dan kan je lichaam uit balans raken. Je draagkracht wordt overbelast waardoor je reserves op raken. Je hebt je spanningsklachten dan te lang genegeerd.

De termijn voor herstel dat wordt aangehouden bij overspannenheid verschilt nogal. Over het algemeen zie ik terugkomen dat herstel bij overspannenheid tussen 2 – 6 maanden kan duren. Bij CSR centrum wordt zelfs 9 maanden genoemd.

Als je overspannen bent, kun je niet meer los komen van je problemen. Je kunt deze niet meer zelf oplossen en je controle ben je kwijt. Het voelt als een crisis en je kunt even niets meer. Het is dan ook zo dat je niet meer kunt nadenken, concentreren en je kunt niet meer functioneren.

Vaak is het zo dat je daardoor nog meer gestrest raakt, omdat je voelt dat je geen controle meer hebt. Dat kan best eng en naar aanvoelen. Dat was bij mij heel erg het geval.

Als je overspannen bent krijg je last van geestelijke en of lichamelijke klachten. Je krijgt een noodbehoefte om veel te slapen en je terug te trekken. Door de klachten die je krijgt, kun je ook paniekerig of angstig worden. Vaak voel je je ook somber en ben je negatief.

Burn-out

Burnout wordt gekenmerkt als een verstoring/ontregeling van het lichaam en geest door uitputtingsgevoelens. Dit ontstaat door een lange extreme stressperiode van minimaal 6 maanden. In de fases vóór een burn out, heeft geen herstel kunnen plaatsvinden.

De burn out klachten zijn (bijna) hetzelfde als overspanningsklachten, alleen dan is de hersteltijd langer en het gevoel van uitputting intenser en of langer.

Je kunt geen prikkels verdragen en sociale contacten is ook niet te onderhouden en is dan ook te veel. Even een nadruk: een wandeling van 5 minuten is al te veel.

Wanneer iemand jaren lang over zijn grenzen is gegaan, dan kan diegene ook jaren lang erover doen om te herstellen. Huishoudelijke taken, wandelen, boodschappen doen etc. is niet meer te doen. Je bent volledig opgebrand.

Een herstel van een burn out, wordt ook in veel verschillende termijnen gepresenteerd. Het herstel van een burn out vindt in het algemeen plaats in minimaal 6 maanden en kan oplopen tot ongeveer 5 jaar.

De symptomen van overspannenheid en burn out

De volgende klachten komen voor zowel bij overspannenheid en burn out:

  • (Extreme) vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Prikkelbaarheid
  • Prikkels moeilijk kunnen verdragen
  • Emotioneel / huilaanvallen
  • Piekeren
  • Niet weten wat je moet doen/machteloosheid
  • Concentratieproblemen
  • Geheugenverlies
  • Licht in het hoofd
  • Sombere gevoelens / depresief
  • Geen controle meer
  • Niet kunnen nadenken in oplossingen
  • Spierpijn / rugpijn
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid van vermoeidheid
  • Paniekaanvallen / angstig

De fases van stress naar burn out

Het verschil tussen overspannen en burn out zit in de fase van de ontregeling van je lichaam en geest.

  1. Wanneer je gestrest bent ben je moe. Wanneer je genoeg zorgt voor herstel en rust dan hou je je lichaam en geest in balans.
  2. Wanneer je je teveel inspant en niet genoeg rust, dan krijg je een tekort aan hersteltijd. Je gaat naar overbelasting.
  3. Wanneer je overbelast bent en niet genoeg herstelt en rust, dan blijf je stressklachten houden en blijf je voortdurend stresshormonen produceren. Hierdoor krijg je dus chronische stress en heb je al een hersteltekort opgebouwd.
  4. Wanneer je deze klachten blijft behouden en nog steeds doorgaat, dan merk je een verandering in het stresssysteem. Je krijgt veel bijkomende klachten, zoals hierboven genoemd bij de symptomen van overspannenheid. Je bent dan overspannen en je lichaam is misschien deels ontregeld. Je voelt je vermoeid/oververmoeid en je kunt even niet veel meer aan.
  5. Wanneer je deze overspannen klachten te lang behoudt en nog steeds doorgaat, dan raakt je lichaam en geest volledig ontregeld en ben je uitgeput of opgebrand. Je ben burn out en kunt voor een lange periode niets meer. Het kan zijn dat je je ook depressief voelt.

In dit filmpje van CSR centrum, wordt de weg naar burn out goed uitgelegd.

Verschil tussen overspannen en burn out

Veel mensen halen deze termen door elkaar of denken dat dit hetzelfde is. Er is wel degelijk een verschil tussen overspannen of burn out zijn.

Zelf vond ik het altijd vrij lastig als de een riep dat ik overspannen was en de ander riep dat ik burn out was óf er werd gezegd dat het gewoon hetzelfde is. De klachten zijn wel ongeveer gelijk, maar de mate waarin is anders.

Het grootste verschil tussen overspannenheid en burn out is dus dat de mate van uitputting en de duur van herstel iets anders zijn. Bij een burn out ben helemaal tegen het einde aan en kun je letterlijk niets meer voor een langere periode. Het duurt minimaal een half jaar en maximaal 5 jaar.

Bij een overspannenheid ben je vaak een wat kortere periode overbelast geweest is het herstel daardoor ook korter dan bij een burn out.

Zoals je kon lezen, is de opbouw van de stressklachten maximaal een half jaar bij overspannenheid, en bij een burn out is de opbouw van de stressklachten minimaal een half jaar en kan zelfs in jaren zijn opgebouwd.

De herstelperiode van een overspannenheid is gemiddeld 3 – 6 maanden (soms kan dit ook langer zijn tot 9 maanden). De herstelperiode van een burn out is minimaal 6 maanden tot ongeveer 5 jaar.

Bij een overspannenheid vindt er een verandering plaats in je stresssysteem en kan je lichaam en geest gedeeltelijk ontregeld en opgebrand zijn. Bij een burn out is je lichaam en geest volledig ontregeld en ben je opgebrand. Je kunt voor lange tijd niets meer.

In dit bestand is een uitgebreide beschrijving opgenomen voor huisartsen en hulpverleners over overspannenheid en burn out. Hierin kun je ook veel teruglezen!

Mocht je op dit moment nogal gestrest voelen, dan kan ik je aanraden om even te kijken op deze pagina. Hier kun je voor een kleine prijs een online cursus volgen hoe je gegarandeerd (niet goed geld terug garantie) met stress kunt omgaan en je ervan af kunt komen.

Hopelijk is het zo duidelijk wat het verschil tussen overspannen en burn out is. Laat anders gerust hieronder een berichtje achter.

Peptalk

Mocht je tegen een overspannenheid of burn out aanlopen of misschien ben je dat al, dan wil ik je heel veel sterkte toewensen. Ik wil ook aan je meegeven dat je echt niet te streng tegen jezelf mag zijn. Dit gaat tegen je werken. Je zult hier namelijk enorm sterk uitkomen en enorm veel van leren.

Hierna zul je een ander mens zijn, mits je er echt van hebt geleerd en niet meer op dezelfde manier doorgaat.

Ik raad je echt aan om je te laten coachen; dit zal je leven veranderen. Er wordt een bewustzijn geactiveerd waar je in je eentje veel langer over doet.

Ook is het belangrijk te leren om jezelf goed te verbinden met je lichaam en geest. Dit zal het herstel bevorderen.

Dus, wees lief voor jezelf en straf jezelf niet af. Laat dit je niet meer gebeuren, en ben dankbaar dat je hiervan mocht leren en super sterk eruit zal komen!

Kies voor jouw eigen geluk en zoek dit geluk in jezelf en niet bij anderen. Geef ook anderen niet de schuld, want jij kan alles doen wat jij wil, en jij kan alles wel en niet toelaten wat jij wel en niet wil. Onthoud dat goed. Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven en niemand anders. Jij hebt het zelf in de hand.

Dat is eigenlijk zo mooi als je dat door hebt! Be strong oke? Maar als het niet gaat, dan gaat het niet. Geef het dan toe, dan pas kun je herstellen.

Liefs, Deniz

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *