Slaapproblemen,  Stressklachten,  Waardevolle tips

Waarom is wandelen nou ècht zo gezond voor je?

Waarom ik wandelen belangrijk ben gaan vinden

Is wandelen nou echt zo gezond? Nu weet ik van wel! Vroeger toen ik nog jong was, vond ik het altijd super irritant als mensen wilden gaan wandelen. Vaak deden wat ouderen mensen dit en ik snapte niet wat daar nou zo leuk aan was. Nu ik zelf wat ouder word zie ik pas waarom het zo fijn is en waarom dit wordt aangeraden.

Ik vind trouwens het woord ‘wandelen’ zo truttig klinken! Heb jij dat ook? Maar goed…

Ik zit de hele dag op kantoor. Ik zit maar en ik zit maar en sta alleen op als ik thee uit de automaat wil halen en vervolgens van alle thee moet plassen. Dit probeer ik zo vaak mogelijk te doen, zodat ik nog iets van beweging krijg.

Eenmaal thuis, zit ik weer de hele avond. Ik zit letterlijk de hele dag! Herkenbaar?

Op een gegeven moment had ik een enorme behoefte aan beweging. Soms voelt het zo alsof ik uit het niets wil gaan rennen of lopen, alsof mijn lichaam schreeuwt om beweging.

Toen werd ik geïnspireerd door mijn collega’s. Veel collega’s hebben een fiets op het station staan en fietsen daarmee naar het werk. De bus rijdt namelijk maar 2x per uur. Maar er zijn ook collega’s die lopen naar het werk.

Ik ben het gewoon eens gaan proberen. Het is 25 tot 30 minuten wandelen heen en vervolgens ook weer terug. Dan wandel ik dus op een dag minimaal 1 uur! Ik hoef er niet extra mijn huis voor uit, ik word wakkerder en fitter.

Even een over mijzelf: ik ben echt geen ochtendmens. Elke ochtend sta ik bijna huilend op omdat ik nog wil blijven liggen, vooral in de winter. Zodra ik 12 minuten in de trein zit, word ik pas een beetje wakker. Maar die 12 minuten lijken net 2 minuten voor mij! Ben ik net aan het bijkomen en dan moet ik er al weer uit!

Door die wandeling naar mijn werk voel ik mij frisser en kan ik even de tijd nemen voor mezelf en echt wakker worden. Dat momentje voor mezelf heb ik anders gewoon niet. En dat is natuurlijk ook na het werk zo.

Na het werk wandel ik lekker naar het station en laat ik mijn gedachten even gaan. Ik probeer dan altijd in dat half uurtje aan mindfulness te doen. Ik doe mijn oordopjes in en zet meditatie op met een stem die vertelt wat ik moet doen, dat vind ik zo heerlijk!

Als ik thuis kom, dan ben ik trots dat ik heb gelopen, heb ik meer rust en ook nog energie verbrand. Ik ben zelfs wat afgevallen! Geen idee dat wandelen en gezond eten dat met je kan doen in een korte tijd. Niet dat ik per se wilde afvallen hoor, dat was absoluut niet mijn doel. Wel gezonder en fitter worden.

Hieronder vind je nog meer redenen om te wandelen en waarom wandelen gezond is.

In dit filmpje van 3 minuten vertelt Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Universiteit van Amsterdam, wat wandelen doet met je hersenen.

Wandelen of fietsen beter?

Je zou het misschien niet verwachten, maar je kunt beter wandelen dan fietsen. Door stappen te zetten versterk je namelijk je botten en spieren.

Bij fietsen zit je weer in een zithouding en raak je de grond niet met je voeten waardoor je door de fietsbewegingen niet de voordelen krijgt van wandelen.

En, zitten is iets dat we al bijna de hele dag doen. Met lopen beweeg je in ieder geval wat meer je lijf en armen mee. Ook maak je letterlijk contact met de aarde.

Je verbruikt met fietsen meer calorieën dan met wandelen, maar het kost meer tijd om ergens naartoe te lopen dan wanneer je met de fiets gaat.

Omdat je langer over de afstand doet door te lopen, beweeg je ook langer dan als je dat stuk zou fietsen. Iets dat altijd een fijne gedachte is als je gaat wandelen.

Wandel dus liever naar de supermarkt, werk of naar welke plek dan ook. Calculeer het altijd zo in, dat je in ieder geval een stuk loopt als je bijvoorbeeld met OV reist.

Wandelen versterkt je botten, gewrichten en spieren

Je botten bestaan  uit weefsel dat zich voortdurend afbreekt en weer opnieuw aanmaakt. Wanneer je regelmatig wandelt, bouw je nieuwe botmassa op en zul je je botten hiermee versterken. Daardoor heb je ook nog minder snel kans op botontkalking of osteoporose.

Oudere mensen kunnen sneller pijn hebben aan hun gewrichten wanneer ze bijvoorbeeld een draaibeweging maken. Dat kan gebeuren omdat er te weinig wordt bewogen en de kraakbeen in de gewrichten daardoor dunner is geworden.

Door regelmatig te wandelen, zal het helpen het kraakbeen sterker en dikker te maken, waardoor het bewegen soepeler zal verlopen.

Uiteraard worden je spieren ook sterker. Je zult wellicht de volgende dag spierpijn krijgen!

Goed voor je hart

Het bovenstaande geldt ook voor je hart. Wanneer je weinig beweegt, zal de hartwand dunner worden en neemt het vermogen van je hart af. Wanneer je hart weinig hoeft te doen, zal je lichaam het hart niet goed onderhouden en wordt er geen energie aan het hart gegeven.

Zodra je je hart weer laat werken en laat belasten, zal het steviger worden en neemt het vermogen toe.

Door dagelijks een half uur te wandelen, zul je je bloeddruk en cholesterolgehalte verlagen. Daarmee zul je ook de conditie van je hart en bloedvaten flink verbeteren. Het blijkt zelfs een risico op hartproblemen met 50% hierdoor te verminderen door één uur per week te wandelen.

Wandelen is goed voor je uithoudingsvermogen. Juist als je verder niet aan sport doet. Je traint namelijk je longcapaciteit, zodat je zuurstof goed kunt opnemen en weer laat transporteren via je hart en bloedvaten. Je krijgt meer zuurstof binnen en daardoor voel je je fitter en energieker.

Door regelmatig te wandelen verbeter je je in ieder geval ook je conditie!

Vermindert stress

Wanneer je wandelt, worden de hormonen endorfine en serotonine aangemaakt. Dit zijn de zogenoemde gelukshormonen waardoor je een blij, gelukkig en ontspannen gevoel krijgt.

Het stresshormoon cortisol zal hierdoor weer gaan dalen. Hierdoor kunnen angstige en depressieve gevoelens afgenomen worden en wordt je rustiger.

Wandelen wordt daarom ook vaak ingezet als therapie bij bepaalde klachten, zoals burn out, depressie en dergelijke.

Vermindert het risico op diabetes type 2

Door dagelijks te wandelen kun je het risico op diabetes type 2 verminderen met zeker 50%. Het heeft namelijk een gunstig effect op de suikerstofwisseling. Ouderdomsdiabetes wordt daardoor een kleinere kans.

Indien je diabetes hebt, dan zal het de lichamelijke gevolgen verkleinen. Het is goed om tijdens het wandelen een afwisselende tempo te gebruiken en de intensiteit te verbeteren. Dat is namelijk beter voor je bloedsuiker dan op één bepaalde tempo een wandeling maken.

Ook zal het de gevoeligheid voor insuline verbeteren. Je krijgt een betere bloedsuikercontrole.

Werkt goed voor de darmen

Wandelen stimuleert de stofwisseling. Je darmen komen in beweging en zal daardoor beter zijn werk gaan doen. Ik merk altijd heel goed dat mijn darmen beginnen te praten en lucht willen laten verdwijnen (je snapt wel wat ik bedoel). Ook is het goed om darmverstopping te voorkomen.

Als ik uit eten ben geweest, dan wil ik altijd even lopen. Ik zit meestal zo ontzettend vol en ik weet dat als ik ga lopen, dan zakt het veel sneller.

Goed voor de hersenen

Een goed geheugen door een goede conditie van de hersenen, kan de kans op een beroerte verlagen met wel 50%. Alzheimer wordt namelijk veroorzaakt door een tekort aan bloedtoevoer naar de hersenen. Wandelen is dus heel goed voor de hersenwerking.

Het geheugen zal door wandelen door beter gaan functioneren. Tijdens dat ik dit aan het schrijven ben, bedenkt ik me dat ik dit echt elke dag moet gaan doen! Mijn geheugen is namelijk tijdens mijn overspannenheid sterk verminderd!

Elke keer wanneer je voet de grond raakt, zal je bloed sneller naar je hersenen worden toegevoerd, doordat je slagader een boost krijgt. De bloedsomloop naar je hersenen kan al worden vergroot door 5 minuten te wandelen. Een goede bloedtoevoer is enorm belangrijk om je geheugen in conditie te houden.

Ook zul je door te wandelen de samenwerking tussen de twee hersenhelften stimuleren. De linkerkant van de hersenen bezit het logische en analytische deel en dat wordt dan aangevuld met de rechterkant van de hersenen, het intuïtieve deel. Deze samenwerking van de hersenen zorgt voor nieuwe ideeën en oplossingen.

Je wordt door te wandelen dus ook creatiever!

Goed voor de nachtrust

Omdat wandelen stress vermindert, zul je hierdoor ontspannen worden en beter kunnen slapen indien je slaapproblemen ervaart. Het is ook nog eens goed voor de biologische klok, vooral in de winter als je last hebt van een winterdepressie. Door een winterdepressie kun je namelijk ook weer slaapproblemen krijgen.

Indien je gaat wandelen en dan het liefst in de ochtend of vroeg in de middag, zal dit helpen je winterdepressie te verminderen en daardoor beter te kunnen slapen. Je kunt hiermee namelijk je dag- en nachtritme weer in balans brengen door in het felste ‘blauwe’ licht van de dag te gaan wandelen.

Kortom, wandelen is goed als je biologische klok verstoord is. Daardoor zul je beter kunnen in- en doorslapen en zal de kwaliteit van je slaap verbeterd worden.

Goed om af te vallen

Wandelen is ideaal als je niet sport, maar je toch een beetje wil afvallen. Wandelen kun je altijd en overal doen op elk moment van de dag. Wanneer je stevig doorloopt, zo’n 5 km per uur, dan verbrand je al zo’n 110 calorieën in een half uur.

Wat je ongeveer kunt aanhouden is dat je één kilo in twee maanden kunt afvallen als je dagelijks een half uur wandelt. Dit kun je dus natuurlijk ook ophogen als je langer dan een half uur wandelt, bijvoorbeeld 1 kilo per maand bij één uur per dag wandelen.

Dat was bij mij het geval. Ik loop van mijn huis naar het station in 10 minuten. Dan ging ik 12 minuten met de trein en vervolgens loop ik weer een half uur naar mijn werk. Dit doe ik ook weer op de terugweg. Ik loop dus per dag 1 uur en 20 minuten!

Nu moet ik zeggen dat ik niet per sé elke dag loop, maar wel 3 a 4 keer per week. Ik viel toen al in die maand 1 kilo af, naast gezond eten. Terwijl ik niet per se wilde afvallen, want ik weeg maar 52 kilo! Ik wilde meer bewegen en fitter worden, omdat ik de hele dag zit!

Extra tips

Boek: Wandel je fit

Ik heb een ontzettend leuk boek gevonden op bol.com, namelijk: Wandel je fit geschreven door Bert Ackaert. Het boek heeft goede recensies, die vind je hier.

Het gaat om het veranderen van bewegen in de zin van moeten bewegen naar willen bewegen. Fitness of andere sporten zijn vaak moeilijk vol te houden en vaak betaal je teveel aan abonnementen voor de verhouding hoe vaak je daadwerkelijk gaat.

In dit boek krijg je een programma / 12 stappenplan, waarmee je aan een beweegsysteem bouwt dat jou zal motiveren en wordt afgestemd op jouw situatie. Je krijgt verschillende testen en opdrachten waardoor je je jezelf goed in kaart brengt.

Door de oefeningen en tips zul je het obstakel overwinnen en zul je de nieuwe gewoonte aangaan in plaats van dat het in de weg zal staan. Het is een manier waardoor je er een leuke, gezonde en doelgericht een gewoonte zal volhouden.

 

Gratis wandelApps

Er zijn ook hele handige gratis wandelApps die je kunt installeren op je telefoon, waarmee je het aantal passen en kilometers kunt bijhouden die je loopt. Ook kun je hierin zien hoe snel je loopt. Er wordt aangeraden om minimaal 5 km per uur te wandelen, voor het meest effectieve resultaat. Hiermee kun je dus precies bijhouden hoe snel je loopt en of je moet versnellen of niet.

Dus, kortom, wandel erop los! Of ja, in ieder geval wat je kunt. Wees in ieder geval bewust van je gevoel en denk eraan dat wandelen gezond is en je zal helpen met bepaalde klachten. Ook voor de langere termijn voor je gezondheid!

Succes en veel wandelplezier!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *