
Wat is hoogsensitiviteit?
Hoogsensitief word je niet en als je het bent, dan gaat het ook niet weg. Je bent er namelijk mee geboren of niet. Het zenuwstelsel van een hoogsensitief persoon is velen malen gevoeliger dan van een niet-hoogsensitief persoon. Het verwerken van zintuiglijke prikkels duurt langer, omdat deze intenser binnen komen. Het niveau van overprikkeling wordt daardoor veel eerder bereikt bij een hoogsensitief persoon dan bij een niet-hoogsensitief persoon.
Een hoogsensitief persoon wordt ook wel afgekort als hsp/hsp’er (highly sensitive person). Hoogsensitiviteit is geen persoonlijkheidsstoornis. Het is een eigenschap, een hele ingewikkelde en mooie eigenschap.
Hsp’ers hebben een goede intuïtie en voelen een diepe verbinding met mensen, dieren en de natuur. Ze hebben rijke gevoelens en dromen en voelen alles intenser. Daardoor kunnen ze enorm genieten van kleine dingen, deze erg waarderen en letten ze vaak op details.
Ze voelen ook veel en nemen gemakkelijk energieën van anderen over. Met name negatieve energieën kunnen ze direct voelen en overnemen. Het kan zelfs zo zijn dat ze er de gehele dag niet vanaf kunnen komen als ze niet weten ermee om te gaan.
Ook kan het zo zijn dat ze zich niet fijn voelen, erg moe of verdrietig, maar weten niet waarom. Hierbij kan er ook sprake zijn van onbewuste energie overdracht.
Vaak zijn het zachte liefdevolle mensen die goed zijn voor anderen. Maar soms zichzelf daardoor ook vergeten. Daarom komt het bijvoorbeeld ook vaak voor dat hoogsensitieve mensen burn out raken. Ze willen vaak alles heel goed doen en zijn perfectionistisch, vooral voor anderen.
Hsp’ers hebben scherpe zintuigen
Hoogsensitieve personen zijn zeer gevoelig van aard. Vaak zijn de zintuigen vrij scherp, dus horen, zien, voelen, proeven, ruiken en dingen weten. Bijvoorbeeld:
Een hoogsensitief persoon is zeer gevoelig voor geluid. Elk zacht geluid dat een ander niet opvalt, wordt gehoord door een hoogsensitief persoon. Het kan ook zeer frustrerend zijn voor een hsp’er om bepaalde geluiden aan te horen. Zoals eetgeluiden, gefriemel met zakjes, hard ademen, elektriciteit etc. Ook geluiden zoals mensen die hard praten, harde geluiden en harde muziek kan enorm uitputtend zijn.
Een hoogsensitief persoon ziet vaak veel details die anderen niet opvallen. Zij houden ervan om puntjes op de i te zetten en zijn vaak perfectionistisch. Ook kunnen hsp’ers enorm genieten van alle schoonheid van de natuur of mooie dingen. Dit kan hen echt opvallen en diep raken.
Een hoogsensitief persoon voelt heel veel. Ook voelen zij de emoties of gevoelens van anderen en kunnen dit ook makkelijk overnemen omdat hun filter vrij open staat. Hsp’ers zijn echte gevoelsmensen en doen ook vaak dingen op gevoel. Zij kunnen zich goed inleven in anderen en anderen voelen zich hierbij geborgen en vertrouwd.
Een hoogsensitief persoon kan gevoelig zijn voor smaken. Ze kunnen er intens van genieten of het kan ook snel too much zijn dat ze er ziek/misselijk van kunnen worden.
Een hoogsensitief persoon kan heel gevoelig zijn voor geuren. Ze kunnen bijvoorbeeld geuren enorm goed ruiken die een niet-hoogsensitief persoon niet ruikt of minder goed ruikt. Het kan ook zelfs zo erg zijn dat door de intensiteit die ze ervaren bij geuren, dat ze er zich niet goed door gaan voelen, zoals hoofdpijn en misselijkheid. Het kan ook voorkomen dat een hoogsensitief persoon meteen kan ruiken of iets goed of niet meer goed is (over datum).
Vaak zijn bij hoogsensitieve personen één van deze volgende vermogens sterk ontwikkeld: helderhorend, helderwetend, helderziend, heldervoelend, helderproevend en helderruikend.
Situaties waar je als hsp’er vaak tegenaan loopt
- Je bent vaak moe (chronisch).
- Je hebt moeite om mee te gaan met het ritme van de maatschappij.
- Je neemt snel negatieve energieën van anderen over.
- Je voelt je ongemakkelijk tijdens drukte en grote menigtes.
- Je hebt veel rust nodig waardoor je weinig onderneemt.
- Je kunt snel emotioneel worden.
- Je wordt snel overprikkeld.
- Je kunt snel gestrest raken en kunt niet goed tegen druk(te).
- Je wil graag mensen helpen, maar loopt ook snel leeg.
- Je voelt je anders dan anderen en dat kan je ook onzeker maken.
- Het leven kan zwaar aanvoelen.
- Een volle werkdag is moeilijk vol te houden.
- Je hebt last van ritmes die niet bij je passen.
- Je kunt niet tegen leed en naar het nieuws kijken is zwaar voor je.
- Je hebt regelmatig onverklaarbare klachten, voornamelijk lichamelijk, waardoor je vaak wordt weggestuurd door een arts met de mededeling dat alles in orde is.
- Je hebt een gevoelig lichaam en reageert heftig op dingen zoals pijn, warmte, kou, medicijnen, voeding veel hoofdpijn etc.
- Je geeft veel en zet anderen snel voorop i.p.v. jezelf.
De mooie kanten van hsp zijn
- Je kunt intens genieten van de kleine dingen in het leven.
- Je geniet intens van smaken, eten en geuren.
- Je kunt anderen heel goed helpen als je goed in verbinding staat met jezelf.
- Je kunt goed tegen alleen zijn.
- Je hebt een goede verbinding met de bron, dieren en de natuur.
- Je hebt diepgaande relaties, vriendschappen en gesprekken.
- Je wilt graag de wereld een stukje beter en mooier maken.
- Je kunt heel goed fantaseren, dromen en je bent creatief.
- Je kunt goed luisteren en anderen aanvoelen.
- Je hebt een sterke intuïtie.
- Je bent graag dienstbaar en daar ook goed in.
- Je hebt mensen snel door, ook wanneer ze niet de waarheid spreken.
We hebben hoogsensitieve mensen nodig in de wereld
De wereld heeft sensitieve mensen nodig. En hard ook! Sensitieve mensen zijn vaak intuïtief goed onderlegd en kunnen zich enorm goed inleven. Empathisch, dat zijn ze zeker en dat is van nature zo. Zo kunnen hoogsensitieve mensen vaak goed advies geven en voelen ze dingen snel aan.
Vaak hebben hoogsensitieve mensen een adviserende rol, zijn ze coaches, zijn ze creatief, of werken ze in de hulpverlening. Ze willen de wereld mooier maken en verbeteren. Hsp’ers geven ook vaak veel liefde aan anderen en zijn heel eerlijk. Vaak zijn ze uitstekende werknemers met oog voor detail, betrouwbaar en werken hard vanuit passie.
De wereld van niet hoogsensitieven zullen ook minder goed functioneren zonder een sensitief persoon in de buurt. Een hsp vult hierin goed aan door bijv. de kwaliteit van samenwerking te verhogen, dingen te verbeteren door mee te denken en oplossingen te bedenken, zodat een situatie in harmonie wordt gebracht.
Hsp´ers hebben vaak moeite om te leven volgens de maatschappij
De invloed van de maatschappij is groot en wordt doorgegeven via ouders, leraren, werkgevers etc. Hier wordt eigenlijk geen rekening gehouden met hoogsensitiviteit en daarom kun je hier als hsp’er, vooral op latere leeftijd, enorm last van hebben. Alles wat je gewend was en normaal is, is voor jou misschien helemaal niet meer normaal. Je voelt dat dingen niet meer kloppen, je bent het vaak niet eens met bepaalde dingen en dingen resoneren niet meer met je.
Je kunt je enorm gevangen voelen en je hebt misschien meer vrijheid nodig. Dit kunnen dingen zijn zoals 8 uur op een dag werken, 5 dagen per week werken, 30 min pauze per dag, gehaast leven. Je mist misschien ook diepgang en echte connectie met mensen, ook qua zorgverlening.
Je voelt je misschien na een volle dag werken helemaal gesloopt en je beseft dat fulltime werken, wat voor velen normaal is, eigenlijk te veel voor je is. Je hebt meer behoefte aan oplaadmomenten en rust. Het kan ook zijn dat het misschien beter voor je is om wat minder vaak af te spreken met anderen en dit meer op gevoel wilt doen. Maar dat je bang bent om nee te zeggen.
Misschien wil je het nieuws niet meer kijken, dat velen juist wel doen, omdat het je veel (negatieve) energie kost, maar je ook bang bent om iets te missen of dat anderen het raar zullen vinden.
Je kunt er last van krijgen op fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch vlak. Op een gegeven moment merk je wat voor invloed dit op jouw gezondheid heeft en dat je dingen niet meer wilt zoals het gaat. Je hebt misschien het gevoel om alles bij te moeten houden omdat anderen dat ook kunnen, terwijl het eigenlijk teveel voor je is of niet meer bij je past.
Het is goed om eens opnieuw te kijken welke normen en waarden JIJ belangrijk vindt i.p.v. de maatschappij en anderen. En ook wat bij JOU past en wat NIET meer bij je past. Houd hierbij dus geen rekening met anderen meer, maar juist met jezelf. Onderzoek dit eens met alles wat je in je dagelijks leven doet en met wie, wanneer en waar. Zelfs je huis, omgeving, kamer, etc. Voelt dit allemaal nog goed en fijn?
En vraag jezelf af: waarom doe je wat je doet?
Het kost vaak tijd en moeite om in te zien dat je als hsp’er niet per se op dezelfde manier en tempo mee hoeft te doen met anderen. Het is juist beter om dat niet meer te doen en volgens jouw eigen ritme te gaan leven zoals hoe dat wel bij jou past.
Gedrag van hoogsensitieve kinderen
Ook kinderen kunnen enorm last van hebben van hun hoogsensitiviteit. Op school raken ze snel overprikkeld en kan zich dit gaan uiten door zich druk te gedragen en niet weten wat het met zichzelf aan moet, zoals snel boos worden, huilen, tegendraads zijn, schreeuwen etc.
Dat is ook niet gek want in een klas met veel andere kinderen die spelen of sterke energieën hebben kan een kind snel overprikkeld en uitgeput raken. Er wordt natuurlijk de hele dag wat van hen gevraagd.
Kinderen kunnen ook moeite hebben om lang bij de les te blijven en zijn regelmatig aan het dagdromen of in hun eigen wereld. Ze voelen vaak de behoefte om zich even terug te trekken in hun eigen wereld. Het kan daarom lastig zijn om voor een kind constant bij de les te blijven en zich goed te concentreren.
Voor kinderen is het belangrijk dat de leraren op de hoogte zijn en goed met hen wordt gecommuniceerd hoe ermee om te gaan. Tevens is het heel fijn om met kinderen ontspanningsoefeningen te doen, zodat ze leren hoe ze in hun eigen energie kunnen komen en overprikkeling te verwerken. Dat kan door bijvoorbeeld kindermeditaties, kinderyoga, handoplegging/reiki etc.
Balans en selfcare is belangrijk voor hsp’ers!
Als hsp’er ben je vaak zoekende hoe je in balans kunt blijven. Dit gaat met vallen en opstaan. Het is echter heel belangrijk om jezelf goed te kennen en echt in contact te staan met je lichaam en geest. Dat je leert in je eigen energie te komen en blijven, omdat je energie vaak naar buiten is gericht.
Dat je goed kunt luisteren naar wat je lichaam je vertelt en daar ook naar handelt. Dat je de tijd neemt iedere dag om de prikkels te verwerken en overprikkeling te voorkomen.
Het is ook goed om een vaste structuur in je leven te bouwen en dat je selfcare/me-time momentjes neemt. Vooral voor het slapen gaan is dit belangrijk zodat je dit niet meeneemt in je slaap waardoor je onrustiger kunt slapen en moe wakker kunt worden.
Ontspanning betekent in mijn ogen niet tv kijken, lezen of op je telefoon zitten. Via deze wegen komen namelijk nog steeds prikkels binnen en ben je niet bewust in je lichaam en niet bewust van je geest. Ik raad echt aan om even naar binnen te keren en helemaal in contact met jezelf te staan. Ook dat je jezelf onderhoud in zelfzorg, zoals massages om je lichaam te ontspannen, badderen, mediteren, reiki op jezelf toepassen, schrijven, yoga etc.
Kies iets uit dat je leuk en fijn vindt om te doen en plan iedere dag 15 minuutjes een date met jezelf in. Dat verdient je lichaam, geest en ziel!
Indien je hierbij hulp nodig hebt dan kunnen wij je op verschillende manieren helpen. Wij hebben een online cursus waarin je reiki en meditaties leert toe toe te passen om jezelf in balans te brengen en eventuele klachten te leren helen.
Ook bieden wij coachingstrajecten aan om met je hoogsensitiviteit om te leren gaan. Mocht je meer informatie willen lezen dan kan dat via de onderstaande knoppen.


Dit vind je misschien ook leuk

Alles over mindfulness en de bewezen effecten hiervan
21 november 2017
Wat is nou het verschil tussen overspannen en burn out
25 februari 2018