Onzeker zijn,  Waardevolle tips,  Zelfliefde/relaties

Zelfveroordeling is het tegenovergestelde van zelfliefde

Zelfveroordeling, we doen dit allemaal wel eens. De ene keer erger dan de andere keer. Je kent het vast wel, bepaalde gedachten hebben waarvan je denkt dat het eigenlijk niet hoort en niet mag.

Bepaalde gevoelens hebben waarvan je denkt, dit is eigenlijk ‘niet goed’ of ´ik wil dit niet voelen want het is fout of niet fijn´.

We kunnen er 2 dingen mee doen:

  1. Hetgeen veroordelen dat het er niet mag zijn en wegdrukken. Hierdoor gaat het niet weg, maar dat lijkt misschien even zo. Energetisch zal de lading er altijd nog zijn en kunnen deze zelfs fysiek toenemen.
  2. Het verwelkomen, beseffen dat er iets in jou zit wat jou iets wil vertellen. Het mag er daarom ook van jou zijn en je durft te voelen en bekijken wat zit er in de onderlaag zit. Maar wel zonder te oordelen, want dan kom je los van zelfveroordeling.

Bij dit laatste: door het toe te laten en het te bekijken en voelen, zul je merken dat de lading die er zit vrij snel hierdoor kan verdwijnen. Wanneer je deze lading transformeert door jezelf op een bepaald stuk te helen, kan er weer zelfliefde stromen.

In plaats van zelfveroordeling, ontstaat er zelfliefde. Dus een blokkade kun je zelf vrij makkelijk opruimen door te durven voelen en met alle gedachten, emoties etc. te durven zijn, zonder te oordelen. Door inzichten eruit te halen, kun je jezelf geven wat je nodig hebt om deze te transformeren.

Het kan ook zo zijn dat alleen oordeelloos naar je gedachte of gevoel te kijken en het er te laten zijn, dat dit al heelt en iets oplost. Soms hoef je niet eens hard te werken aan iets. En kan het alleen zien en voelen al voldoende zijn om het te herkennen en weer los te laten. Het ligt eraan wat het is en wat je nodig hebt.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je streng voor jezelf bent en je jezelf veroordeelt over iets wat je niet goed hebt gedaan zoals je het had willen doen, dan kun je door er naartoe te gaan, zien en voelen wat het met je doet. 

Zo kun je snel tot inzicht komen dat je bijvoorbeeld wel hard bent voor jezelf en dat dit niet hoeft, of dat je ervan hebt geleerd en het de volgende keer ander zal doen. Je kunt het dan transformeren door dankbaar te zijn voor deze les en de lading zal op deze manier snel kunnen verdwijnen.

Zelfveroordeling zorgt ervoor dat je niet in contact staat met jezelf. Je wijst een deel af van jezelf, wat eigenlijk JUIST laat zien dat liefde nodig heeft. En dat is echt niet liefdevol. Je wijst dan met andere woorden liefde in jezelf af, omdat het niet op de gewenste manier aan jou wordt getoond. Zelfafwijzing is het tegenovergestelde van liefde. 

En alles wat liefde nodig heeft, jouw donkere stukken, mag je oordeelloos behandelen, door jezelf en dat bepaalde stuk in jezelf te zien en aan te horen. Je kunt niet liefde geven zonder aandacht te geven. Je kunt beoordelen: dit is niet wat ik wil, maar alleen liefde en transformatie zorgt ervoor dat je bij de andere kant komt wat je wel wilt.

Dus weet, dat alle gedachten en gevoelens er mogen zijn. Dit weten zorgt ervoor dat je jezelf niet hoeft af te wijzen. Maar je ziet het als richtingaanwijzer dat je er juist even naartoe mag gaan omdat je er iets mee mag doen. Omdat hier blijkbaar een les voor je zit om van te leren.

Iets in jou wil zich uiten en dat mag, ook al is het niet fijn of niet de manier hoe je dat wilt. Het zijn juist de schaduwkanten die we niet hoeven weg te drukken. Want dat is zelfafwijzing en zelfveroordeling. Het zijn gedachten en gevoelens zijn die er eenmaal zitten en waar je iets mee mag doen.

Je mag het met liefde benaderen en onderzoeken. Vanuit een open houding en openheid voor jouzelf en openheid voor jouw schaduwkant of duistere kant. Zo komt er namelijk ruimte om deze te begrijpen, zodat je deze kunt helen en transformeren. Zonder dat je er over hoeft te oordelen, want alles wat zich in jou afspeelt en aandient mag er zijn en wil er niet voor niets zijn.

Het is een ander verhaal wat je ermee doet en hoe je ernaar handelt vanuit een gebrek aan liefde. Maar je hoeft ze niet weg te drukken, af te wijzen of veroordelen.

De ziel is vanuit essentie altijd liefde en licht en liefde transformeert jouw donkere stuk naar licht. 

Er zijn altijd lagen in ons die geheeld mogen worden en liefde nodig hebben. Dat vraagt moed, openheid en liefdevolle aandacht. De ziel is vanuit essentie altijd liefde en licht en liefde transformeert jouw donkere stuk naar licht. Dat is onze natuurlijke staat van zijn en hoe we ons willen voelen. 

Alleen door onze ervaringen van dit en vorige levens kunnen we wat meer van onze essentie verwijderd raken. Dus geef je jezelf die liefde en heling? Of druk je het weg en mag het er niet zijn?

Hoe liefdevoller je wordt tegen jezelf, hoe meer je heelt en liefde kan stromen. Hoe meer liefde stroomt, hoe hoger je trillingsfrequentie wordt. 

Alles mag er zijn, ze zijn niet in goed of slecht te plaatsen, want dat is het niet. Het is er en het wilt je iets vertellen, hoe kan dat nou slecht zijn? Als je datgene wat je veroordeelt of afwijst vanuit een groter plaatje bekijkt, is het uiteindelijk altijd liefde van jezelf wat nodig is (geweest).

En uiteindelijk is DAT wat je aan jezelf mag geven. Jezelf geven, wat heelt. Jezelf geven wat je nodig hebt. Jezelf en datgene zien en horen. Zonder te oordelen, het slechts waarnemen en er laten zijn. Zodat je ervan kunt leren en het kunt transformeren. Door anders te denken, handelen en te verbinden met je hart.

Je zult merken dat wanneer je dit niet doet, en je jezelf veroordeelt, dat er altijd een onderdrukte frustratie achterblijft. Dat juist bevrijdt wil worden. Die frustratie is een lage energie die niet zomaar zal verdwijnen. En wanneer je dit opkropt en wegstopt, wordt het alleen maar erger en erger. Wellicht zonder dat je het doorhebt.

De wond die er zit heelt maar niet en wordt maar weggedrukt en niet liefdevol benaderd. Het gaat steeds open en dicht, totdat je de liefdevolle persoon voor jezelf wordt die de wond gaat verzorgen.

Realiseer daarom dat zelfveroordeling betekent dat je iets mag helen. We zijn hier allemaal om te groeien en lessen te leren. En ten tweede om van het leven te genieten. Zelfveroordeling draagt hier niet aan bij. 

Dus wees lief voor jezelf beautiful soul. Denk niet in goed of fout, maar bijvoorbeeld in fijn en niet fijn. Of in: dit is wat ik niet wil en dit is wat ik wel wil, vanuit een open, liefdevolle en onderzoekende houding tegenover jezelf. 

Alles mag er zijn om te transformeren naar liefde en het licht in jou!

Liefs, Deniz

2 reacties

  • Tonny

    Wat heb je dit weer mooi verwoord. En tevens ook heel herkenbaar. Zit midden in mijn helingproces. Ik herken de zelfveroordeling en het afwijzen van de liefde naar mijzelf. Ik richt mijn aandacht nu op positieve zaken, mensen en ga ook bewust door de emotie heen zonder oordel. Want mijn lijf weet als geen ander hoe het vastzat/strak van de onuitgeproken emoties. Ik wil weer vrij zijn.

    • Deniz

      Dank je wel lieve Tonny! Wat een bijzondere tijd moet dit zijn in je helingsproces. Wat fijn dat je deze zaken nu herkent en je er al anders mee omgaat. Je lichaam reageert er inderdaad altijd op. Ik hoop dat dit nu nu beter is! Het besluit dat je vrij wilt zijn is al super krachtig! Veel succes verder op dit liefdevolle pad van (zelf)liefde. Veel liefs!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *